Medewerkers die met plezier naar hun werk gaan en zich gelukkig voelen zijn productiever, meer betrokken, hebben een lager verzuim en zijn minder geneigd te vertrekken. Maar in hoeverre zijn medewerkers gelukkig en in welke mate ervaren zij werkdruk? Met de 'Werkdruktemeter' worden werkdruk en werkplezier meetbaar én bespreekbaar.
Met de Werkdruktemeter kunnen HR-managers, arbo-coördinatoren/degenen verantwoordelijk voor het personeelsbeleid de leidinggevenden binnen de organisatie stimuleren om het thema 'werkdruk en werkplezier' aan de slag te gaan. Met als doel om ervoor te zorgen dat werknemers en werkgevers hierover in gesprek gaan. Vervolgens kunnen zij waar nodig in beweging komen om de werkdruk te verminderen en het werkplezier te verhogen.
De Werkdruktemeter is ontwikkeld door de sociale partners, werkgevers en vakbonden in de verzekeringsbranche, in opdracht van werkgevers- en werknemersvertegenwoordigers in de sector.
De Werkdruktemeter is bedoeld voor medewerkers, leidinggevenden en HR-managers /(arbo-)coördinatoren/degenen verantwoordelijk voor het personeelsbeleid van verzekeringsmaatschappijen.
Degenen verantwoordelijk voor het personeelsbeleid vraagt vanuit de organisatie online een licentiecode aan. Daarmee is diegene de coördinator van het bedrijf. Via de licentiecode krijgt de coördinator toegang tot het dashboard. In het dashboard maakt de coördinator teams aan en nodigt leidinggevenden van die teams uit om met de Werkdruktemeter aan de slag te gaan.
Leidinggevenden nodigen op hun beurt teamleden uit om de meter in te vullen. Zodra de coördinator een leidinggevende toevoegt aan het systeem, verzendt de Werkdruktemeter automatisch een uitnodiging aan deze leidinggevende. In de uitnodiging (e-mail) aan de leidinggevende staat dat:
Ook leidinggevenden kunnen de test via het dashboard invullen. Hij of zij speelt immers een belangrijke rol bij de aanpak van ongezonde werkdruk. In deze test kijken zij naar hun rol, manier van leidinggeven en de invloed daarvan op het team. De punten die aan de orde komen, hebben een relatie met werkdruk en werkplezier van de medewerkers. Aan het eind van de test krijgen zij een beeld van hun manier van leidinggeven en tips om zichzelf te verbeteren.
De data die de Werkdruktemeter verwerkt, wordt op geaggregeerd niveau verzameld en anoniem verwerkt. De persoonlijke gegevens van medewerkers worden niet gekoppeld aan de uitslag. Er is dus géén link tussen de medewerker en zijn of haar antwoorden. Bovendien krijgt de leidinggevende pas resultaten te zien als minimaal vijf medewerkers de vragen hebben beantwoord. Hierdoor wordt anonimiteit gewaarborgd. De gegevens worden verstrekt aan een IT-dienstverlener voor de verwerking tot een rapportage. Met deze dienstverlener wordt een verwerkersovereenkomst gesloten waarin afspraken staan over de bescherming van de gegevens.
Lees voor meer informatie de privacyverklaring van de Werkdruktemeter.
De Werkdruktemeter is vanuit de CAO Verzekeringsbedrijf in 2020 ontwikkeld in opdracht van vertegenwoordigers van werkgevers- en werknemers in de verzekeringsbranche.
Neem contact op met de betrokken vertegenwoordigers door een e-mail te sturen naar cao@verzekeraars.nl.
Stel inhoudelijke vragen via helpdesk@werkdruktemeter.nl.