Precies zoals SER-voorzitter Hamer en haar collega’s hadden voorspeld, dook de pers massaal op het voorstel om een quotum van dertig procent in te stellen. “Het is slechts één van de voorstellen, maar het ligt kennelijk gevoelig in Nederland. Helemaal in combi met vrouwen”, aldus Hamer.
Wereldwijd festival
Het Dive In Festival, dat ingaat op diversiteit en inclusiviteit in de verzekeringssector, wordt wereldwijd gehouden. Drijvende kracht achter de festivals is Inga Beale, voormalig CEO van Lloyd’s. Met haar inzet en visie heeft zij ervoor gezorgd dat het onderwerp ‘diversiteit en inclusie’ hoog op de agenda van de verzekeringsindustrie is komen te staan.
Vorig jaar trok het Dive In Festival meer dan 9.000 bezoekers op 115 events in 27 landen. Dit jaar was het thema #inclusionimpact en werd het festival georganiseerd door de Rabobank, Mercer Marsh en Interpolis.
Op weg naar de top
Voor een volle zaal in het auditorium van de Rabobank, met onder meer CEO Wiebe Draijer in het panel, benadrukte Hamer dat het SER-advies veel verder gaat dan alleen gender. “Een inclusieve arbeidsmarkt is ook meer dan gender. Iedereen moet een plekje kunnen vinden op de arbeidsmarkt. Wij hebben de vraag van het kabinet (wat kan Nederland doen om meer gender en diversiteit in de top van het bedrijfsleven te krijgen?) iets breder getrokken en ook de weg naar de top meegenomen.”
Quotum
De cijfers spreken boekdelen, meent zij. Het aandeel vrouwen in de Raden van Commissarissen van de grote vennootschappen (ongeveer 4.700 bedrijven) schommelt in ons land rond de achttien procent en voor de Raden van Bestuur bedraagt het slechts twaalf procent. “Met de culturele diversiteit is het nog slechter gesteld. In de private sector, maar zeker in de publieke sector.”
Om meer vrouwen in de top te krijgen, heeft de SER onder meer gekeken hoe de landen om ons heen dat aanpakken. Hamer: “In Noorwegen en Duitsland geldt een ‘ingroeiquotum’ voor Raden van Commissarissen van dertig procent. Sommigen vinden dat te veel, anderen te weinig. In Nederland gaat het alleen om 88 beursgenoteerde ondernemingen. Slaat u daar steil van achterover? Ik niet!”
Wiebe Draijer: "Dertig procent is voor mij echt de bodem"
Draai van Draijer
“Een stoer advies”, was de eerste reactie van CEO Wiebe Draijer. Hij noemde het “een inhoudelijk goed advies, dat op steun kan rekenen. Het heeft zoveel draagvlak dat het kabinet geen ander standpunt kan innemen.”
Hij gaf ook ruiterlijk toe dat zijn ‘mening is veranderd’. “Toen ik bij de Rabobank binnenkwam, stond de diversiteit allang op de agenda. Wij zijn van vijf naar dertig procent gegaan. Dertig is voor mij de bodem. De lol begint pas bij veertig. Met vier op de tien stap je echt een andere wereld in. Mijn streven is 50. Ik vind een quotum overigens nog steeds een paardenmiddel, maar het kan niet anders. Het is nodig.”
Dat was Chantal Vergouw, directievoorzitter Interpolis en mede-panellid op het Dive In Festival, roerend met hem eens. “Ik was ook nooit voor een quotum, maar het is belangrijk dat we mensen een stem geven. Als je op een druk feest bent uitgenodigd, is dat hartstikke leuk. Maar als niemand met je praat, heb je geen stem.”
Draagvlak
Aan het slot van het debat had Draijer nog een prangende vraag aan Hamer: “Als je dan toch eenmaal de rivier over bent, waarom dan niet helemaal naar Rome?”
Hamer: “Wij wilden vooral een advies op tafel leggen waarmee we iedereen mee kregen. Als de buren (Duitsland) voor dezelfde aanpak kiezen, is de kans groter dat je de handen op elkaar krijgt. Ik had best verder willen gaan, maar we zijn echt voor draagvlak gegaan. Het is nu aan het kabinet om een beslissing te nemen over wetgeving, maar kan me niet voorstellen dat twee ministers het advies aanvragen, de hele polder zich achter het advies schaart en het kabinet het dan uiteindelijk links laat liggen.”
(Fotografie Mariëtte Hamer: Christiaan Krouwels)