Skip to Content
Alt tekst

Extreme regen, hagel en wind kunnen voor veel schade zorgen. Gelukkig zijn de meeste Nederlanders goed verzekerd tegen stormschade. Door het veranderende klimaat verwachten verzekeraars dat de schade wel gaat toenemen.

Wat is verzekerd?

Nederlanders zijn vaak goed verzekerd tegen stormschade. De meeste particuliere woonhuisverzekeringen dekken schade door storm. Dit geldt voor de woning, de inhoud van de woning en voor schuttingen. Woonverzekeraars hanteren vaak wel een eigen risico. Auto’s met een WA-plusverzekering (beperkt casco) of allriskverzekering (casco) zijn verzekerd tegen schade door storm. Ongeveer twee derde van het wagenpark in Nederland heeft zo’n type verzekering.

Bekijk onze infographics over de dekking

Top tien stormschades

Op basis van ingediende claims kan het Verbond van Verzekeraars een paar maanden na een storm in kaart brengen hoeveel schade deze heeft veroorzaakt. Het gaat alleen om verzekerde schade op de inboedel-, opstal- en autoverzekering. De totale schade ligt dus altijd nog hoger. Zo heeft een enorme hagelbui in 2016 voor ruim 200 miljoen euro aan schade bij kassen veroorzaakt. De schade aan de gewassen op het land, het transport, de bedrijfsonderbreking en infrastructuur wordt in onderstaand overzicht buiten beschouwing gelaten.

Klik op de afbeelding om het interactieve dashboard te openen:

Kan het Verbond een schadeschatting doen?

Als er een storm over heel Nederland trekt, kan het Data Analytics Centre (DAC) van het Verbond van Verzekeraars een eerste schatting van de schade doen. Als de storm vooral een lokaal karakter heeft, dan is dit niet mogelijk. Als er een schatting kan worden gedaan, dan wordt die grotendeels gebaseerd op historische schadedata. We weten namelijk wel hoeveel schade eerdere stormen hebben opgeleverd. Door die historische data te combineren met factoren als het weer en de dag van de week, kunnen wij een (voorzichtige) schatting maken. Ook zijn er steeds betere waarschuwingen mogelijk. Gekoppeld aan maatregelen heeft dit een dempend effect op de schade.

Neemt het aantal stormen in Nederland toe?

Op basis van toekomstscenario’s van het KNMI is de verwachting dat extreme regen, hagel en droogte door klimaatverandering gaat toenemen. Klimaatverandering lijkt minder invloed te hebben op stormen met extreme windstoten. Wereldwijd zien verzekeraars de gevolgen van klimaatverandering terug in hun cijfers.

Lees meer over verzekeren en klimaat op onze themapagina.

Preventietips stormschade

Toenemend extreem weer zorgt voor meer overlast en schade bij particulieren, ondernemers en bedrijven. Denk aan ondergelopen straten, huizen en bedrijfspanden vanwege te veel neerslag in korte tijd. Daarnaast herinnert iedereen zich de hevige storm in januari 2018 nog wel, waarbij zelfs daken van gebouwen werden geblazen. Om burgers en bedrijven te helpen zoveel mogelijk schade door noodweer te voorkomen, delen wij preventietips