Klimaatverandering en het voorkomen van stalbranden zijn belangrijke thema's voor agrarische verzekeraars. Om deze vraagstukken te beantwoorden, werkt het platform Agrarisch van het Verbond samen met de overheid, wetenschap en LTO Nederland. Daarnaast is het Verbond lid van het internationale netwerk AIAG.
Zo voeren we, met de overheid en land- en tuinbouworganisaties, periodiek overleg over de (subsidie)regeling Brede Weersverzekering. Het kabinet heeft een belangrijke drempel weggenomen door de assurantiebelasting op de Brede Weersverzekering (21 procent) te schrappen.
Nog belangrijker is het nemen van maatregelen die zijn gericht op het voorkomen van klimaatschade bij (boeren)bedrijven. Verzekeren is immers het sluitstuk van goed risicomanagement. Wij zijn dan ook met tal van organisaties in gesprek over klimaatverandering. Meer weten over onze activiteiten op het gebied van klimaat(adaptatie)? Ga naar de themapagina Klimaat.
Om het aantal stalbranden, en daarmee het aantal dierlijke slachtoffers, verder te verminderen is brandpreventie cruciaal. Met diverse initiatieven en onze expertise op gebied van data en preventie, dragen we bij aan een daling van het aantal stalbranden en dierlijke slachtoffers. Een aantal initiatieven is:
ZLTO organiseerde in het eerste kwartaal van 2022 het webinar Zonnepanelen: brandveiligheid & risico’s. In dat webinar wordt uitleg gegeven over de aanleg, het onderhoud en de risico’s van zonnepanelen op staldaken. Het webinar is hier terug te kijken.
Jaarlijks geven wij de Kassenbouwindex uit. Deze wordt gebruikt voor de indexering van de verzekerde waarde op een verzekering voor kassen. De index bevat drie componenten: de kassenbouwindex inclusief beglazing, de kassenbouwindex exclusief beglazing en de index voor de inrichting van de kas.
De commissie Schadepreventie laat jaarlijks bladbeschadigingsproeven uitvoeren voor heldere schadetabellen. Het doel van de proef is het bepalen van de effecten van bladbeschadiging op het uitbetalingsgewicht van bepaalde gewassen. Voor de jaren 2020 tot en met 2023, en indien nodig 2024, is het proefgewas zetmeelaardappelen.
Bekijk de pagina met alle tips, tools en brochures om schade in deze sector en op andere terreinen te voorkomen.