Skip to Content

Vorig jaar kwamen bij 43 stalbranden ruim 62.000 dieren, 25.000 meer dan in 2023. Dit blijkt uit de jaarlijkse Risicomonitor Stalbranden van het Verbond. Reden genoeg volgens algemeen directeur Richard Weurding om haast te maken met de stappen die de Onderzoeksraad voor Veiligheid eerder heeft voorgesteld. “Die stappen zijn in 2021 voorgesteld, we zijn nu ruim vier jaar verder. We roepen de overheid op vaart te maken met de invoering van de wettelijke verplichte elektrakeuring. Daarnaast zijn we ook voorstander van een snelle invoering van de wettelijke verplichte brandveiligheidskeuring, zolang deze proportioneel en uitvoerbaar is. Essentieel om het aantal dierlijke slachtoffers van stalbranden substantieel te verminderen. Anders raakt het overheidsdoel voor 2026 – een halvering van het aantal dodelijke stalbranden en dierlijke slachtoffers – uit beeld”, aldus Weurding.

Het Verbond denkt en praat daar graag over mee vanuit de kennis en kunde over brandveiligheid.

Dierlijke slachtoffers

Het aantal omgekomen dieren ligt substantieel hoger dan in 2023. Dit komt vooral doordat er een grote brand was bij een pluimveebedrijf met 54.000 dierlijke slachtoffers. Net als voorgaande jaren zijn belangrijkste oorzaken falende elektra en werkzaamheden (beiden 21 procent). In veertig procent van de gevallen is de oorzaak onbekend, omdat de stal zodanig is beschadigd dat de precieze oorzaak niet meer te achterhalen valt. Weurding: “Er blijft een hele wereld te winnen. Naast het leed voor de dieren, is het leed voor de boer enorm, net als de schade aan de omgeving en het milieu.”

Zorg over veiligheid na brand

Het Verbond adviseert agrariërs om geconstateerde gebreken zo snel mogelijk te herstellen na de door verzekeraars vereiste elektrakeuring. En vooral niet te wachten tot het einde van de gestelde hersteltermijn om een installatiebedrijf in te schakelen. Installatiebedrijven hebben vaak wachttijden, waardoor het niet lukt binnen de hersteltermijn langs te komen.
Het Verbond van Verzekeraars is samen met LTO, Brandweer Nederland, de Dierenbescherming en overheid partij in de aanpak van stalbranden. In december is de Tweede Kamer geïnformeerd over het maatregelenpakket. Ook Brandweer Nederland voelt de urgentie om door te pakken. Peter Bandsma, portefeuillehouder stalbranden: “Wanneer het brandt, is de verwachting aan het adres van de brandweer altijd hooggespannen. Wat echter redelijk onbekend is, is dat het brandverloop voor een groot gedeelte bepaald wordt door de maatregelen die vooraf zijn bedacht en toegepast om een brand beheersbaar te houden. Voor nieuwbouw zijn deze eisen inmiddels opgesteld, maar dat biedt voor bestaande stallen geen oplossing. Wanneer daar brand uitbreekt, is er voor de brandweer vaak geen houden aan. Tot grote frustratie van de betrokken brandweermensen, want niemand wil betrokken zijn bij een brand met dierlijke slachtoffers.”

Alle cijfers over stalbranden in de afgelopen jaren zijn terug te vinden in de Risicomonitor Stalbranden die het Verbond van Verzekeraars jaarlijks publiceert. Het Verbond heeft voor agrariërs een checklist met 10 tips opgesteld om stalbranden zoveel mogelijk te voorkomen.