
1. Wat is en doet UN Global Compact?
“De naam zegt het al, het is een initiatief van de Verenigde Naties. Global Compact stimuleert bedrijven en organisaties om een duurzaam en maatschappelijk verantwoord beleid te voeren. Het is inmiddels het grootste duurzame netwerk ter wereld en richt de aandacht op onderwerpen als mensenrechten, arbeid, milieu en anti-corruptie. Het organiseert netwerkborrels, (online) cursussen en trainingen, onder meer over mensenrechten en diversiteit & inclusie. Daarnaast zijn er speciale Sustainable Spotlight Series, webinars en kun je als lid ook leren hoe je impact maakt op Internationale Vrouwendag.”
2. Waarom is het Verbond aangesloten?
“Twee belangrijke redenen. De eerste is dat we de ambities van Global Compact ondersteunen. Het zijn noodzakelijke ontwikkelingen, waarbij wij onze leden graag willen helpen. Sustainable finance is voor ons een belangrijk issue. Daarnaast is het ook voor onze eigen organisatie nuttig om meer kennis in huis te halen. Als het bijvoorbeeld gaat om inclusie & diversiteit, zouden wij dat onderwerp het liefst in onze cao willen opnemen. Het kan dan best handig zijn om eerst eens te kijken hoe andere sectoren, bedrijven en organisaties daarmee omgaan. Maar denk ook aan klimaatdoelen en biodiversiteit. Hoe vliegen anderen die onderwerpen aan? Als je hoort dat een bedrijf de tegels wipt op de binnenplaats van het kantoor, kun je je schouders ophalen, maar je kunt je ook afvragen waarom jij dat niet doet.”
3. Zijn verzekeraars ook lid? En wat hebben zij eraan?
“Namen noemen is altijd tricky, maar ik weet dat in ieder geval Nationale-Nederlanden, Achmea, Aegon en a.s.r. al zijn aangesloten. Als je je graag wilt bezighouden met maatschappelijk verantwoord ondernemen, is het goed om je te oriënteren op het lidmaatschap. Je kunt in één klap heel veel kennis in huis halen. En waarom zou je zelf het wiel opnieuw uitvinden? Ik zie Global Compact echt als een springplank naar de praktijk. De VN heeft de sustainable development goals opgesteld en beschikt dus over enorm veel kennis. Als je daar direct mee in contact kan komen, is dat een win-win toch?”
4. Is dat ook de kracht van het netwerk? Dat niet iedereen steeds weer het wiel uitvindt?
“Zeker. Het doel is om kennis te delen en bedrijven met elkaar in contact te laten komen. Dat werkt goed. Maar wat ik echt een kracht van het samenwerkingsverband vind, is dat je met andere sectoren en partijen in aanraking komt die je normaal gesproken amper ziet of spreekt. Als je bij een netwerksessie zit, kun je zomaar met iemand uit de techniek aan tafel zitten. Dat kan je horizon enorm verbreden.”
5. Global Compact wordt zowel financieel als operationeel ondersteund door een foundation die in de VS is gevestigd. Loopt het netwerk gevaar nu Trump aan de macht is?
“De kans dat Amerikaanse bedrijven zich zullen terugtrekken, is zeker aanwezig. Maar het is een wereldwijd netwerk dat heel hard groeit. Inmiddels zijn er al meer dan 20.000 bedrijven uit zo’n 160 landen aangesloten. Ook in Nederland blijft de betrokkenheid groot, met 371 leden bij Global Compact NL. Duurzaamheid is niet langer een keuze, maar een noodzaak, en steeds meer bedrijven erkennen dit. Hierdoor lijkt het onwaarschijnlijk dat het netwerk als geheel in gevaar komt. Had ik trouwens al verteld dat we de eerste brancheorganisatie zijn die lid zijn geworden? Dat geeft misschien aan hoe belangrijk wij het onderwerp vinden.”
Meer weten over UN Global Compact? Kijk op de website of neem contact op met David.