Pieter van Dusseldorp is manager Sustainable Finance bij Deloitte. Hij zette tijdens het webinar Natuur- en biodiversiteitsverlies voor schadeverzekeraars dat het Verbond vorige maand organiseerde, ‘een stip op de horizon’. “Als we het verlies van biodiversiteit willen beperken, moeten verzekeraars hun pijlen meer richten op natuurpositief verzekeren.”
Ecosysteem
Van Dusseldorp begon zijn bijdrage met een sheet over het ecosysteem van klimaat, natuur en mensen/bedrijven. “Die drie vormen als het ware een driehoeksverhouding. Ze hebben over en weer invloed op elkaar. Zo hebben mensen/bedrijven impact op de natuur, maar zijn ze er ook afhankelijk van. Wij hebben de natuur alleen al nodig om adem te halen, maar uiteraard zijn ook bedrijven en hun (schade)verzekeraars afhankelijk. Denk alleen eens aan de grondstoffen om medicijnen te kunnen maken.”
Afhankelijkheid
Hij trok een vergelijking met een vicieuze cirkel. “Als het klimaat verandert, heeft dat gevolgen voor de natuur. En andersom. Klimaatverandering staat inmiddels hoog op de agenda, bij bedrijven en de politiek, maar dat geldt nog niet voor de natuur.”
We zijn ons, volgens Van Dusseldorp, nog onvoldoende bewust van onze afhankelijkheid van de natuur. “Wat jij vandaag doet, heeft morgen nog geen impact. Als jij nu een bos weghaalt, kan ik nog steeds ademhalen. Maar uiteindelijk gaat het natuurlijk wel mis. Bovendien zijn we veel afhankelijker van de natuur dan we denken.”
LEAP-methode
Hij zei het niet met zoveel woorden, maar Van Dusseldorp is blij met alle acties die de bewustwording bevorderen. Zo heeft de Taskforce on Nature-related Financial Disclosures een reeks aanbevelingen en richtlijnen ontwikkeld waarmee bedrijven aan de slag kunnen. "Dat helpt zeker. Inmiddels zien wij dat veel financiële instellingen, waaronder verzekeraars, gebruikmaken van de zogenoemde LEAP-benadering: Locate, Evaluate, Assess en Prepare. Want laten we wel wezen, net als bij klimaatverandering, is het vervangen van plastic bekers natuurlijk niet genoeg. Als een verzekeraar echt impact wil hebben, moet hij dat via zijn klanten doen.”
"Samenwerking is nodig om de impact, maar ook de kansen en risico's inzichtelijk te maken"
Duurzaam herstel
De LEAP-methodiek kan een verzekeraar helpen bij het inzichtelijk maken van de impact die hij nastreeft. Van Dusseldorp: “Als jij een enorme impact hebt op water, maar je activiteiten vinden plaats in de woestijn, kun je wel raden wat er gebeurt.”
Hij vergeleek zichzelf bijna met een makelaar (“locatie is zo ontzettend belangrijk”), maar benadrukte ook dat de locatie niet het enige is. “Vooral voor schadeverzekeraars geldt dat zij in de keten veel impact kunnen hebben. Zij werken vaak samen met schadeherstellers die alleen al met de kleur en soort verf het verschil kunnen maken. Daarom is het mooi dat het Verbond met ketenpartners (NIVRE en Schoonmakend Nederland) een manifest heeft gesloten om schade duurzamer te herstellen. Samenwerking is nodig om de impact, maar ook de kansen en risico's inzichtelijk te maken.”
80-20 regel
De boodschap van Van Dusseldorp is helder: begin gewoon. “Ga van start en filter op de impactsectoren die je hebt. Vervolgens kun je kijken naar de natura 2000-gebieden: zitten die bij jou in de buurt? Ik raad altijd aan om de 80-20 regel te hanteren. Niet omdat die twintig procent niet interessant is, maar het fijn is om eerst de bulk aan te pakken. Van daaruit kun je de andere stappen zetten en onder meer je risico's en kansen bepalen. Uiteindelijk kun je bij Prepare je doelstellingen en strategie op papier zetten. Spannend, want je pint je dan ergens op vast, maar eerlijk gezegd zijn ook de eerste stappen (Locate & Evaluate) niet makkelijk.”
Uitdaging
Een van de grootste uitdagingen waar verzekeraars voor staan, is het maken van keuzes, besloot Van Dusseldorp. “Maak inzichtelijk wat je wel en wat niet kunt doen. Je kunt niet alles tegelijk en bovendien is het een iteratief proces, waarin je moet kiezen. Het gaat niet meteen om natuurpositief verzekeren. Dat is niet voor niets een stip op de horizon. Begin eerst maar eens met het reduceren van het verlies van biodiversiteit en doorloop de stappen van de Finance for Biodiversitty Pledge. Liever eerst meer info? Kijk dan op de website van de Verenigde Naties.
Dit was het laatste deel in een serie artikelen over biodiversiteit voor schadeverzekeraars. In het eerste deel vertelde Christine Wortmann het verhaal van WNF en in deel 2 kwam Harold Hendriks namens Univé aan het woord.