Skip to Content

“Het beeld van de Onderzoeksraad moeten wij helaas onderschrijven, daarom is het belangrijk dat we gezamenlijk blijven onderzoeken hoe het beter kan; staleigenaren móeten geholpen worden. Meer regie vanuit de overheid en betere wet- en regelgeving rondom de bouw van stallen helpen daarbij. Dan is bij aanvang van de bouw volstrekt helder waar men aan toe is, in plaats van achteraf wanneer de verzekeraar in beeld komt.” aldus Richard Weurding, algemeen directeur van het Verbond van Verzekeraars. Weurding benadrukt dat geen agrariër zit te wachten op brand in het bedrijf: “We zien ondernemers met gevaar voor eigen leven hun dieren in nood te redden. Maar helaas wordt ook vaak ten onrechte gedacht dat men brandveilig onderneemt als men voldoet aan bestaande wet- en regelgeving. Deze regelgeving gaat echter uit van minimale vereisten, met bijvoorbeeld het toegestane gebruik van brandgevaarlijke isolatie.”

Verzekeringssector kan bouwtechnische eisen niet afdwingen

Een aantal zaken kan opgenomen worden in verzekeringseisen, zoals het onderhoud, elektra en periodieke keuringen. “Maar bouwtechnische regels kun je niet aan de markt overlaten. Verzekeraars kunnen veiligheid niet voor de hele sector afdwingen, in de eerste plaats omdat zij hier geen onderlinge afspraken over mogen maken. In de tweede plaats omdat bij nieuwbouw verzekeraars helaas vaak pas in beeld komen als de investering al is gedaan en het gebouw er al staat,” vertelt Weurding. Bij nieuwe stallen kan nog winst behaald worden door het gebruik van niet-brandbaar isolatiemateriaal, door rekening te houden met de grootte van het bouwblok, het percentage bebouwde oppervlakte van een terrein en compartimentering. Hiernaast vragen de vergaande automatisering en schaalvergroting van stallen om een ander type risicomanagement dan waar men jarenlang ervaring in heeft opgedaan en waar regelgeving op is ingericht.

Ondersteuning voor ondernemers die worstelen met financiën

Verzekeraars zien met name bij verouderde bouw ondernemers worstelen met hun financiële bedrijfsvoering: ook nog eens investeren in brandveiligheid is dan niet op te brengen. Voor bestaande bouw kan de overheid overwegen om financiële ondersteuningsregelingen te creëren met heldere aanpassingstermijnen. Weurding: “Dan weet iedereen op tijd waar hij of zij aan toe is en kan dit bijvoorbeeld mee worden meegenomen in investeringsbeslissingen, zoals het verduurzamen van een stal. Maar ook opkoop- en sloopregelingen op andere beleidsgebieden bieden kansen.”

Inzet verzekeraars voor brandveiligheid stallen

“Staleigenaren en de brandveiligheid van de veehouderij zijn niet geholpen met premieverhogingen of besluiten om specifieke ondernemingen niet te verzekeren,” zegt Weurding, “verzekeraars zetten zich daarom zoveel mogelijk in om klanten te helpen bij het brandveiliger maken van hun bedrijf, inclusief aanwezige dieren en mensen, door het bieden van persoonlijke adviezen en preventievoorwaarden .” Hiernaast heeft het Verbond, samen met de installatie-en inspectiebranche inspectiemethodieken ontwikkeld voor elektra en zonnepanelen.  Deze worden bij steeds meer stallen toegepast. Weurding: “We hebben hier de komende jaren hoge verwachtingen van. Er komen steeds meer opgeleide inspecteurs bij die dit kunnen uitvoeren voor verzekeraars en hun klanten.”

Op dit moment werkt het Verbond samen met Brandweer Nederland en Stichting Salvage (eerste hulp na brand) aan een betere registratie van stalbranden, waarbij niet alleen aantallen worden bijgehouden, maar ook oorzaken beter in kaart worden gebracht. Het registreren van de brandoorzaak blijft een heikel punt. Veel brandoorzaken blijven onbekend, omdat stalbranden vaak eindigen in een vuurzee. Veelal blijft er dan niets over om gedegen onderzoek op uit te kunnen voeren.

Lees ook onze longread over stalbranden