Skip to Content

Patty is al geruime tijd HR-adviseur en het leek haar meteen een mooie tool toen ze hoorde over de Werkdruktemeter. “Wij hebben de meter vrij snel geïntroduceerd, nadat wij hem eerst kleinschalig hadden uitgeprobeerd. De vragen sloten goed aan, het kost niet heel veel tijd, en we kregen veel goede tips, ook als je positief antwoordde op een vraag,” vertelt Patty. “En als iets goed gaat , ben je gauw geneigd te denken dat je daar dus niets meer aan hoeft te doen. Maar de tip die je krijgt, kan je toch weer verder helpen. Want ook als het goed gaat, valt er altijd wel iets te verbeteren.”  

Een 8 voor werkgeluk

Patty is tevreden over de resultaten: “Het werkgeluk kreeg een 8!”, vertelt Patty enthousiast. “En waar iets lager gescoord werd, waren het nog steeds goede voldoendes. Daar zijn we trots op  als organisatie.” Alle resultaten uit de Werkdruktemeter zijn bedrijfsbreed gepresenteerd door Patty zelf. Daarna volgde een webinar voor de hele organisatie over hoe je voldoende energie overhoudt na het werk, zodat je ook nog andere dingen  kunt doen. Daar scoorde de organisatie iets lager op. Alle teams hebben zelf nog aparte sessies georganiseerd. Patty: “Daarbij werd gekeken naar het teamresultaat: wat kunnen we als team verbeteren en leren? En wat is er nodig om dit te veranderen, misschien een andere werkwijze?”

Concreet aan de slag

Patty sluit niet uit dat ze de Werkdruktemeter nog een keer gaan herhalen bij Scildon. Ik vind het persoonlijk heel fijn dat je via zo’n tool op een laagdrempelige manier aandacht voor werkdruk kunt vragen. En dat je vervolgens concreet aan de slag kunt, dat is het mooie van deze opzet.”

Ook aan de slag met de Werkdruktemeter? Meld je vandaag nog aan!

Cijfers

Sinds de start van de Werkdruktemeter begin dit jaar hebben rond de 40 verzekeraars (coördinatoren) zich geregistreerd, waarvan er 39 de Werkdruktemeter geactiveerd hebben. In totaal 141 teams hebben zich vervolgens aangemeld, waarvan er 110 actief met de meter aan de slag zijn gegaan. Dit betekent dat in totaal 1.078 medewerkers de oproep hebben gekregen de Werkdruktemeter in te vullen. 909 medewerkers en 83 leidinggevende hebben dit vervolgens gedaan. Jenny Taai, voorzitter van de Taskforce Arbocatalogus, is blij met de cijfers: “Super mooi, deze resultaten! Gaaf dat maar liefst 39 verzekeraars al gebruik hebben gemaakt van de werkdruktemeter en dat dit belangrijke thema onderwerp van gesprek is binnen de verzekeringsbranche. Dit is precies waarom de werkdruktemeter is ontwikkeld: een handig en praktisch instrument om met elkaar het goede gesprek te voeren over werkplezier en werkdruk. Dit maakt het mogelijk om gericht actie te ondernemen om het werkgeluk te verhogen.”

Werkdruktemeter

Met de Werkdruktemeter kunnen HR-managers, arbo-coördinatoren/degenen verantwoordelijk voor het personeelsbeleid de leidinggevenden binnen de organisatie stimuleren om het thema 'werkdruk en werkplezier' aan de slag te gaan. Om vervolgens waar nodig in beweging te komen om de werkdruk te verminderen en het werkplezier te verhogen. De Werkdruktemeter is een initiatief van cao-partijen (Cao Verzekeringsbedrijf) en in opdracht van cao-partijen onder leiding van de Taskforce Arbocatalogus ontwikkeld voor de gehele branche.