Het thema van de 6e editie was AI en verzekerbaarheid, met speciale aandacht voor klimaatverandering. Want dat is een steeds groter wordend probleem. Met grote gevolgen voor onze samenleving en in het verlengde ook voor de verzekerbaarheid van risico’s. Tegelijkertijd is er de opkomst van AI. Dat is spannend, maar heeft ook potentie. Dus, hoe zou AI kunnen helpen bij verzekerbaarheid? Een pittige vraag je die op allerlei manieren kan aanvliegen, maar gelukkig was er veel denkkracht aanwezig. De groep was namelijk niet eerder zo groot. Naast de 20 studenten die zich hadden aangemeld via Step on the Box deed een klas van 30 tweedejaars studenten Business Studies van Inholland Den Haag mee.
Student Business Studies:
“Dit is voor mij de eerste keer bij een bedrijf. Superleuk!”
Van challenge naar stage
Richard Roelevink, beleidsadviseur Onderwijs en Arbeidsmarkt bij het Verbond is als één van de kartrekkers ook aanwezig. “Vorig jaar keek ik mee bij een VNAB-challenge. Daar liep ik Twan Franken, docent Economie bij Inholland, tegen het lijf. Het klikte en al snel maakten we plannen om samen een challenge te organiseren. Door deelname kunnen studenten 1 van de 5 vrije studiepunten behalen. Daarnaast is zo’n dag een goede manier om eens bij een verzekeraar binnen te kijken en met recruiters te praten. Het is nu lunchpauze en ik heb al gehoord dat een aantal studenten naar een stageplaats heeft gevraagd.”
Samenwerken met verzekeraars
Twan Franken: “Die 5 vrije studiepunten kunnen studenten op verschillende manieren bemachtigen. Een talencursus, bedrijfsbezoek of een challenge als deze. Die laatste is in trek, want binnen twee dagen waren er al 30 aanmeldingen. Het is natuurlijk leuk dat ze met hun klas meedoen, maar nog leuker is dat ze in gemixte teams samenwerken met studenten van andere opleidingen. Dat verruimt de blik. Overigens werk ik vaker samen met de verzekeringssector. Zo krijgen tweedejaars studenten van het vak Internationale Economie workshops van Atradius en Coface. Dat past perfect in hun project Verduurzamen van de internationale supply chain.”
De studenten hebben het naar hun zin bij Aegon. Er wordt niet alleen inhoudelijk gebrainstormd, maar ze zijn ook erg nieuwsgierig naar elkaar. Doordat de ene helft uit Den Haag en de andere helft uit Limburg kwam, werden de nodige taalgrapjes uitgewisseld. En zonder blikken of blozen betraden de 8 teams aan het einde van de middag het podium om hun ideeën aan elkaar en aan de jury te pitchen.
Student Business Studies:
“Gaaf om nu eens met een echte uitdaging bezig te zijn
in plaats van een fictieve opdracht van school.”
Jouw advies in weer en wind
De ideeën waren creatief, actueel en verrassend. Van een oplossing voor het verbeteren van de biodiversiteit op percelen van agrariërs met behulp van AI tot het gebruik van large language models voor voorlichting aan klimaatvluchtelingen over belangrijke verzekeringen. Ook werd er geëxperimenteerd met HeyGen om persoonlijke weerswaarschuwingen te versturen. Maar omdat er maar één de winnaar kan zijn, riep de jury het team WeerWacht, jouw advies in weer en wind uit tot winnaar van de dag. Een goede, persoonlijke introductie en concrete uitwerking. De WeerWacht geeft verzekeringsklanten persoonlijke preventietips op basis van lokale weerdata en AI. Is er storm op komst? Dan krijg je bijvoorbeeld een waarschuwing om de luifel aan je huis in te schuiven.
Het Verbond bedankt Aegon voor de goede zorgen en alle bedrijven en medewerkers die hebben bijgedragen aan deze geslaagde dag. Wil je meer weten over de Insurance Challenges die de verzekeringssector organiseert voor studenten? Kijk dan op verzekeraars.nl/insurancechallenge.