Via de pilots sporen verzekeraars hun medewerkers aan in beweging te komen, zelf de regie te nemen over hun loopbaan en zich voor te bereiden op de arbeidsmarkt van de toekomst. Zo werkte de Vereende met het ‘Energy Up Vitaliteitsprogramma’s, bood Onderlinge ’s-Gravenhage Masterclasses ‘Regisseer je eigen loopbaan’ aan en ging DAS aan de slag met Koerskaartsessies.
Daarnaast startte Univé in mei met ‘Kies je koers’, waarmee zij haar medewerkers bewust maakt van de veranderingen op de arbeidsmarkt. Vanuit een open benadering, ‘wat wilde je vroeger worden, wat doe je nu en hoe verandert jouw werk?’, wordt in groepen van 10-15 deelnemers gewerkt aan een toekomstbestendig loopbaanplan.
Behoeften van werknemer en werkgever
De komende periode wordt in de ledennieuwsbrief van het Verbond en op verzekeraars.nl uitgebreid stilgestaan bij deze initiatieven. De initiatieven worden geëvalueerd om vervolgens te beoordelen welke aanpak(ken) het beste aansluiten bij de wensen en behoeften van zowel werknemers als werkgevers in de sector.
Leven lang ontwikkelen
De duurzame inzetbaarheidsambitie van de Sociale Agenda komt overeen met de plannen van het Kabinet. Immers, met het stijgen van de AOW-leeftijd duurt onze loopbaan langer en langer. Hoe houd je dan je vaardigheden up-to-date? We moeten een leven lang ontwikkelen, zegt het kabinet in een Kamerbrief van afgelopen juni. Volgens minister Koolmees van Sociale Zaken maakt het 'op tijd investeren in duurzame inzetbaarheid mensen wendbaarder en weerbaarder. Het voorkomt dat zij hun baan verliezen door veroudering van vaardigheden of doordat zij het werk niet meer aankunnen en het maakt het mogelijk tijdig te anticiperen op veranderingen in de aard en inhoud van het werk.'