Niet alleen in de financiële sector, ook in het onderwijs blijkt werkdruk een belangrijke oorzaak van ziekteverzuim, met bovenaan de ICT-sector. TNO komt tot het kostengetal op basis van de meest recente gegevens, die zij bekend heeft gemaakt bij de start van de week van de werkstress. In 2017 lag het bedrag nog op 2,5 miljard euro.
11 miljoen verzuimde werkdagen in 2018
Elf miljoen verzuimde werkdagen en ruim 1,3 miljoen Nederlandse werknemers die aangeven vorig jaar last te hebben gehad van burn-outklachten. Dat is tien procent meer in vergelijking met het voorgaande jaar, toen het verzuim nog op tien miljoen dagen lag. De verzuimkosten per werknemer vanwege werkstress zijn in tegenstelling tot voorgaande jaren niet gestegen.
Een aantrekkelijk werkklimaat
Een van de fundamenten van een aantrekkelijk werkklimaat is het plezier in het werk, dat mede wordt bepaald door collegialiteit, arbeidsverhoudingen en werkstress, aldus de Sociale Agenda 2019-2021. In de Arbocatalogus op gezondverbond.nl staan oplossingen voor werkdruk beschreven.
Ook Nationale-Nederlanden heeft een onderzoek uitgevoerd naar werkstress in samenwerking met Crunchr, innovatief techbedrijf voor Human Resource data analyses. Met het onderzoek helpt Nationale-Nederlanden ondernemers grip te krijgen op werkstress in hun organisatie en om beter keuzes te maken op het gebied van Human Resource-investeringen. Zo kunnen veel zaken op de werkvloer worden aangepakt om werkstress te verminderen of te voorkomen.
Het Nationale Werkstressonderzoek geeft inzicht in de voorkeuren van specifieke groepen werknemers. Met het gericht aanpakken van stressbronnen ziet Patrick Degen, adviseur zorg, vitaliteit & duurzame inzetbaarheid bij Nationale-Nederlanden, een kans voor werkgevers: “Hoe meer energie werknemers halen uit hun werk, hoe minder stress zij ervaren. Meer energiebronnen zou het streven moeten zijn.”