Soms zijn er incidenten met brandbaar isolatiemateriaal. Isolatie is vanuit het oogpunt van duurzaamheid belangrijk. Maar uit kostenoverweging en om aan de klimaatstandaarden te voldoen wordt nog vaak gekozen voor brandbare kunststof isolatiematerialen, zoals het brandbare EPS.
Naast huizen, bedrijven, ziekenhuizen en scholen, zijn er ook stalbranden waarbij brandbaar isolatiemateriaal een grote rol speelt. Toegepaste constructiematerialen kunnen bijdragen aan preventie, brandbare isolatiematerialen zorgen er echter voor dat branden zich juist sneller uitbreiden. Het is daardoor moeilijker om te vluchten en om de gevolgen van een brand te beperken.
Bij nieuwbouw en renovatie kunnen bijvoorbeeld flinke verbeterslagen worden gemaakt volgens verzekeraars. Verzekeraars vinden dat bij de bouw, daar waar mogelijk, alleen onbrandbare constructiematerialen moeten worden gebruikt. Dat moet dan in elk geval gelden voor de hoofddraagconstructie, de gevel, daken en wanden – inclusief isolatiemateriaal. Ook vinden zij dat het gebruik van schuimkunststof isolatiematerialen moet worden vermeden en wordt Eurobrandklasse A1, A2 en/of B geadviseerd. Het Verbond heeft de brochure 'Brandgedrag van isolatiematerialen' ontwikkeld. Deze toont de verschillen tussen isolatiematerialen en beschrijft op welke plaatsen deze materialen gebruikt mogen worden.
Ook op andere terreinen is preventie belangrijk. Bekijk alle tips, tools en brochures.