Skip to Content

Kees Vendrik, sinds een jaar voorzitter van de stuurgroep die de dagelijkse uitvoering van het convenant begeleidt, praatte de jaarbijeenkomst dinsdag aan elkaar. Hij benadrukte dat er in de laatste maanden van de looptijd van het convenant nog veel werk moet worden verzet. “We zien dat veel verzekeraars druk bezig zijn met het treffen van maatregelen, maar we zien ook dat er nog veel werk is te verzetten. Onze aanbeveling blijft dan ook: vooruit met de geit.”

Kees Vendrik (fotografie: Ivar Pel)

Het leidde tot gelach in de zaal, met name omdat Vendrik ‘die geit’ gebruikte als bruggetje om het woord aan Dirk-Jan Verdonk van World Animal Protection te geven. En hoewel iedereen het met Vendrik eens was dat er nog veel moet gebeuren de komende maanden, bleek de hele zaal ook nieuwsgierig naar het antwoord op die ene vraag: hoe straks verder? Wat als het convenant stopt in juli?

Groene briefjes

Op de stelling De samenwerking tussen verzekeraars, overheid en ngo’s moet ook na het convenant worden voortgezet werden alleen groene briefjes in de lucht gestoken. En ook de drie aanwezige directeuren van de drie convenantspartijen staken hun hand op.

Ministerie van Buitenlandse Zaken

Caroline Kollau van het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft het ‘bewijs’ wel gezien dat een sectorale samenwerking kan helpen in de voorbereiding op nieuwe wetgeving. “En er komt nogal wat wetgeving aan. In Europa, maar ook nationaal. Als overheid blijven wij graag onze rol vervullen, onder meer in het voeren van de dialoog. Maar ook met onze kennis in het buitenland.”

World Animal Protection

Ook Dirk-Jan Verdonk van World Animal Protection haakte aan bij de wetgeving die op de verzekeringssector afkomt. “Wetgeving gaat de ondergrens definiëren waaraan alle verzekeraars moeten voldoen. Daarnaast staan wij open voor samenwerking met koplopers in de toekomst. Misschien op specifieke thema’s om meer impact te genereren en sowieso door kennis met elkaar te delen.”

Verbond van Verzekeraars

En Richard Weurding benadrukte tot slot dat ook verzekeraars de samenwerking met ngo’s graag voortzetten, maar dan wel op een “andere, pragmatischer manier”. Hij pleitte voor deeltrajecten waarop verzekeraars kunnen intekenen, zodat er meer impact kan worden gemaakt. “Uiteraard willen we blijven meten wat we bereiken, maar we willen ook meer regie voor de sector zelf. In de komende maanden wordt het gesprek bij ons in huis gevoerd en dat zal nog dit jaar leiden tot besluitvorming in ons bestuur.”

pers

Aandachtsgebied

(Duurzaam) beleggingsbeleid, IMVO, innovatie, insurtech, intermediair, privacy, Solvency II, tuchtrecht, toezicht, cao en sociale agenda, arbeidsmarkt, beleggingsverzekeringen, uitvaart en klantbelang. Tijdelijk: verzekerbaarheid, letselschade