Skip to Content

1. Wat is en doet PCAF?

“PCAF staat voor Partnership for Carbon Accounting Financials. We zijn bijna tien jaar geleden met een klein clubje van veertien financiële instituten in Nederland begonnen. Nu zijn we in elk continent vertegenwoordigd en hebben we meer dan 500 deelnemers. PCAF heeft een methodologie ontwikkeld voor financiële instellingen om de CO2-uitstoot te kunnen meten. Die uitstoot moeten en willen verzekeraars voor hun eigen bedrijf weten, maar ook voor alle andere activiteiten, waaronder de bedrijven waar ze in beleggen. Overal hoort een CO2-footprint bij.”

2. Hoe werkt dat? Hoe bereken je die footprint?

“Dat is inderdaad nog niet zo makkelijk. Bij verzekeraars praat je over grote en complexe portefeuilles. Het gaat immers niet over tien, maar over duizenden aandelen. Wij kijken voor de berekening naar landen, regio's en sectoren. Afhankelijk van het land en de regio waar het bedrijf zich bevindt en in welke sector het werkzaam is, hoort daar een bepaalde footprint bij. Daarnaast speelt het bedrag dat wordt belegd een rol. Hoe hoger het bedrag hoe groter de impact. De kracht van PCAF is dat de berekeningsfactor voor alle verzekeraars hetzelfde is. Daardoor zijn verzekeraars makkelijk onderling vergelijkbaar.”

Tjeerd Krumpelman: "De kracht van PCAF is dat de berekeningsfactor voor alle verzekeraars hetzelfde is"

3. Heb je een praktijkvoorbeeld van die berekening?

“Laten we een hypotheek nemen. Dat is vaak het makkelijkste voorbeeld. Als een verzekeraar belegt in hypotheken of ze verstrekt, dan kunnen de emissies die hieraan zijn gerelateerd op verschillende manieren worden berekend. Zo kan de berekening worden gedaan aan de hand van het energielabel. Iedere woning of appartement in Nederland heeft tegenwoordig een energielabel en van elk label weten we wat de gemiddelde uitstoot is. Als een verzekeraar honderd woningen met energielabel A heeft gefinancierd, twintig met label B en dertig met label C, dan kun je redelijk makkelijk uitrekenen wat de totale uitstoot van de hypotheekportefeuille is.”

4. Wat is het gevolg van die transparantie? Willen hypotheekaanbieders liefst van die mindere labels af, zodat hun footprint verbetert?

“Dat zou kunnen, maar ze kunnen er ook voor kiezen om hun klanten juist te helpen die woning te verduurzamen. Met advies of een aantrekkelijke lening bijvoorbeeld. De PCAF-methode kan worden gebruikt om inzicht te krijgen hoeveel CO2 een financiële instelling op de balans heeft staan. Wat die instellingen met de berekening doen en hoe ze hun transitieplannen verder vormgeven, is een individuele keuze. Daar bemoeien wij ons niet mee, maar we proberen de sector wel te helpen. Bijvoorbeeld in de vorm van een training, met veel praktijkvoorbeelden hoe onze methode moet worden toegepast.”

"Natuurlijk moedigen we onze leden ook aan om een transitieplan te maken"

5. Wat is jullie uiteindelijke doel?

“PCAF is een wereldwijde standaard geworden. We hebben nu ruim 500 deelnemers en zijn op alle continenten actief. Er komen wekelijks nog deelnemers bij. Dat is mooi en willen we ook graag. Op onze website schrijven we dat we in 2025 wereldwijd liefst meer dan duizend financiële instellingen willen hebben. Een stevige uitdaging, maar het uiteindelijke doel is dat wij de financiële sector niet alleen willen helpen bij het berekenen van de CO2, maar ze ook willen uitnodigen om transitieplannen te maken. Ieder (transitie)plan begint met een meting. Als je het niet kunt meten, heb je immers geen idee wat je aan het doen bent. PCAF is er voor die meting. Vervolgens moet een verzekeraar voor een sturingsmethode kiezen: uitsluiten, korting geven, een lening aantrekkelijk maken om te verduurzamen, etc. En hoewel PCAF zich specifiek richt op het meetbaar maken en rapporteren van de emissies, moedigen we onze leden natuurlijk ook aan om een transitieplan te maken. Alleen meten om het te weten, is allang niet meer genoeg.”

Meer weten? Stuur een mail naar info@carbonaccountingfinancials.com