Skip to Content

Geen nationale wetgeving bovenop bestaande Europese regelgeving.

De minister vindt de onderzochte nationale wettelijke maatregelen niet geschikt om de bredere duurzaamheidsdoelstellingen te bereiken: Sectoren zoals staal en cement hebben juist financiering nodig om te vergroenen, en het stopzetten van financiering aan deze industrieën zal niet per definitie bijdragen aan verduurzaming. “Fijn dat de minister erkent dat financiële instellingen, zoals verzekeraars, graag willen bijdragen aan de energietransitie. Maar daarbij zelf een risicorendementsafweging moeten kunnen maken,” reageert Dennis Heijnen, beleidsadviseur duurzaam beleggen bij het Verbond. Bovendien kunnen nationale maatregelen nadelige gevolgen hebben voor de concurrentiepositie van de Nederlandse financiële sector, die internationaal opereert,” benadrukt Heijnen. “Wat daarbij zeker helpt, en dat noemt de minister in zijn brief, is dat we voor het verduurzamen normeren, beprijzen en subsidiëren van de reële economie gericht in moeten zetten. Dit is ook een nadrukkelijke wens van het Verbond.” 

Trots op financiële sector 

Minister Heinen refereert in zijn brief naar de begin dit jaar verschenen visie op de financiële sector. Heinen herhaalt dat hij trots is op de sterke financiële sector die Nederland heeft. Net als op de rol die de sector neemt in het verduurzamen van de economie. Heinen blijft samen met de minister van Klimaat en Groene Groei, de financiële sector aanmoedigen om kansen voor verdere vergroening te grijpen. “De voortgangsrapportage 2024 van het vrijwillige Klimaatcommitment laat zien dat er goede stappen zijn gezet,” schrijft Heinen. De minister en het Verbond zijn het erover eens dat de impact van het klimaatcommitment verder omhoog moet en de rapportagelasten omlaag. De financieringstafels, onder leiding van Invest-NL, worden doorgezet. Deze tafels zijn erop gericht knelpunten in de financiering van de energietransitie weg te nemen.  

Bepaal transitiepaden voor alle sectoren 

Wat knelpunten betreft, mist Dennis Heijnen in de brief maatregelen om de transitie van de reële economie aan te wakkeren. Deze reeds aangekondigde aanvullende klimaatmaatregelen moeten nog komen vanuit het ministerie van Klimaat en Groene Groei. Verzekeraars kunnen onder andere via het beleggingsbeleid bedrijven aanzetten om hun productie te verduurzamen. Ook hebben verzekeraars impact via hun producten, bijvoorbeeld door duurzaam schadeherstel. “Maar er is meer nodig. Om die energietransitie echt verder te helpen, is het essentieel dat de overheid transitiepaden bepaalt voor alle relevante sectoren van de economie en daarbij instrumenten als normeren, beprijzen en subsidiëren echt gaat inzetten.”