Dr. William Kramer, kindertraumachirurg bij het UMC, wist de aandacht van de zaal al gauw voor zich te winnen. Terwijl hij een stok doormidden brak – een geluid dat aardig in de buurt komt van het breken van een bot – en een aantal confronterende foto’s liet zien, vertelde hij dat het verder gaat dan de pijn. Kinderen kunnen zelfs een trauma overhouden aan een dergelijke gebeurtenis. “Daarom is de boodschap van de Taskforce: Safety first!”.
Uit de eerste hand
Hoewel beelden veel zeggen, zegt een persoonlijk verhaal nog veel meer. Daarom was Jonathan de Cocq uitgenodigd, samen met zijn moeder Marjolijn. Jonathan is een van de slachtoffertjes die op de eerste hulp belandde nadat zijn voetje tussen de spaken kwam. Zijn moeder: “Het voelt toch als mijn schuld; alsof ik het Jonathan heb aangedaan. Ik zou sommige ouders die een onveilig zitje hebben soms wel van hun fiets willen trekken. Omdat we het zelf hebben meegemaakt, letten we er nu natuurlijk extra op. Maar spaakbeknelling is relatief gemakkelijk te voorkomen.”
Uit het onderzoek van de Erasmus Universiteit Rotterdam bleek dat ouders zichzelf gemiddeld een 8 geven qua veiligheid van het kinderzitje. Niets blijkt minder waar: meer dan de helft van de ondervraagden heeft geen goede spaakbescherming op de fiets. En meer verhalen zoals dat van Jonathan moet natuurlijk voorkomen worden. VeiligheidNL maakt zich daarom hard om ouders bewust te maken van de gevaren van slechte (of zelfs geen) spaakbescherming en ontwikkelden een preventiefilmpje. Ook de gemeente Amsterdam zet zich in om de veiligheid in de regio te bevorderen door instructieflyers te verspreiden. “Als alle ouders het plan volgen, komt het goed!”, aldus Ilja van Alten, marketing- en communicatieadviseur bij VeiligheidNL.
Batavus en Yepp waren aanwezig om een instructie te geven welke kinderzitjes voldoen en hoe deze zitjes bevestigd moeten worden. Meer info? Bekijk de website van VeiligheidNL. Lees ook het persbericht dat eerder verscheen.