Skip to Content

Uit het onderzoek van de Task Force – die naast het Verbond bestaat uit VeiligheidNL, Erasmus MC, UMC Utrecht en Maxi-Cosi – blijkt dat ouders zelf denken dat ze hun kinderen veilig vervoeren. Ze geven zichzelf gemiddeld een 8 voor de veiligheid van de fietsrit. 53 procent van de ouders heeft echter geen veilige spaakbescherming op de fiets. En bij ouders die een tweedehands-fietsstoeltje hebben is dit zelfs 90 procent. Fietsstoeltjes zijn pas sinds 2004 standaard voorzien van spaakafscherming. Het grootste risico zit in stoeltjes die voor die tijd gekocht zijn. Wat verder misgaat: 8 procent van de ouder heeft het fietszitje niet goed gemonteerd, bij 27 procent is de gordel niet goed bevestigd en 61 procent maakt de voetriempjes niet (juist) vast.

Doe de Veilig-op-de-fiets check!
Omdat de ongelukken vrij gemakkelijk te voorkomen zijn, roept de Taskforce Kinderveiligheid alle ouders op de Veilig-op-de-fiets check te doen. Zo voldoen ze echt aan de 8 die ze zichzelf geven. Check daarvoor de volgende punten:

  1. Is het stoeltje juist gemonteerd?
  2. Heb je goede spaakafscherming? (een jasbeschermer is niet voldoende!)
  3. Heb je bij elke fietsrit de gordel en voetriempjes goed vastgemaakt?

Hoe dat precies moet? Bekijk de instructiefilm op www.veiligheid.nl/opdefiets voor meer informatie. Uiteraard kunnen ouders hun fiets ook laten nakijken in de fietsenwinkel. De Veilig-op-de-fiets check wordt ondersteund door Veilig Verkeer Nederland, Yepp, Batavus en alle ondertekenaars van de Safety Deal Spaakbeknelling [link naar deal] Ook de gemeente Amsterdam voert lokaal actie om spaakbeknellingen te voorkomen.
Meer informatie
Lees meer op de website van VeiligheidNL. Daar kunt u ook een samenvatting van het onderzoek en een factsheet downloaden.