Skip to Content

De focus blijft weliswaar liggen op (familie van) de zwaarst getroffenen, maar ZWiC wil graag het werkterrein verbreden naar “iedereen die de coronazorg mogelijk maakt”, vertelt traumachirurg en een van de oprichters Marijn Houwert. “Dat kan variëren van een röntgenlaborant, diëtist of schoonmaker in het ziekenhuis tot een voedingsdeskundige of baliemedewerker in een verpleeghuis of bij een huisartsenpraktijk.”

Verdubbeling

De verbreding van de doelgroep leidt in ieder geval tot een verdubbeling van het aantal mensen: van 400.000 naar ruim 800.000. Het ministerie van VWS ondersteunt de verbreding van ZWiC en levert daaraan een bijdrage van tien miljoen euro.
In een eerder stadium heeft ZWiC al 4,3 miljoen euro opgehaald, waaraan ook het Verbond van Verzekeraars heeft bijgedragen. “Wij vinden het belangrijk om als partner bij te dragen aan zo’n belangrijk maatschappelijk initiatief. Niet alleen financieel, maar ook inhoudelijk. Daarom zijn wij namens verzekeraars ook vertegenwoordigd in de Raad van Advies”, vertelt algemeen directeur Richard Weurding van het Verbond.
Hij benadrukt dat dat belang alleen maar toeneemt. “In het voorjaar van 2020 applaudisseerde heel Nederland voor de zorgverleners. Toen was applaus al niet genoeg, maar nu wordt het applaus ook nog eens zachter. Het is aan ons en iedereen die de zorg een warm hart toedraagt om aandacht te blijven vragen voor het belangrijke werk dat die zorgverleners iedere dag weer doen.”

Aanvragen

Zorgmedewerkers die een beroep willen doen op de stichting moeten noodzakelijke zorgwerkzaamheden hebben verricht. Daarnaast moet het voldoende aannemelijk zijn dat de besmetting het gevolg is van die werkzaamheden.
De stichting is begin april van start gegaan en heeft vorig jaar 64 aanvragen ontvangen en afgehandeld. Van die 64 zijn er 52 uitgekeerd. Met de eenmalige financiële bijdrage van € 30.000 (bij IC-opname) of € 50.000 (bij overlijden) wil ZWiC voorkomen dat medewerkers of hun nabestaanden met financiële problemen worden geconfronteerd.
Onder de aanvragers in 2020 bevinden zich zorgverleners uit diverse beroepsgroepen, waaronder vooral verzorgenden en verpleegkundigen uit ziekenhuizen en verpleeghuizen. Een aantal was afkomstig van (nabestaanden van) zorgmedewerkers die niet tot de doelgroep behoorden. Deze aanvragen zullen opnieuw worden beoordeeld. Meer informatie? Kijk op de website voor de voorwaarden.

In de zomer van 2020 hadden wij een aangrijpend gesprek met Roos, die een uitkering van ZWiC heeft ontvangen. Zij noemde corona in dat interview “een monster”.