Skip to Content

1. Jij houdt je bij het Verbond bezig met social media en LinkedIn. Hoe doe je dat?

“Er zijn veel wegen die naar Rome leiden. Ik krijg pers- en nieuwsberichten van onze woordvoerders, maar werk ook veel samen met de redactie. De redacteuren sturen mij diepte-interviews, human interest-verhalen en nieuwsartikelen. En als ik even niks heb, ga ik zelf op zoek. Bijvoorbeeld op onze website. Op onze consumentensite vanatotzekerheid.nl. Of ik kijk op de contentkalender. Op 16 april is het bijvoorbeeld de dag van de fietshelm. Daar kunnen we met een post zo bij aanhaken als het nodig is.”

2. Hoe pik je de goede onderwerpen eruit?

“Ik zit sowieso veel op LinkedIn. Ik kijk waar wij worden genoemd en wat voor verzekeraars relevant is. Die monitoring kan ik 24/7 doen, maar eerlijk gezegd ben ik zelf soms ook nog zoekende. Ik werk hier pas een half jaar en als ik denk iets leuks te hebben, check ik altijd even bij beleid of het wel echt leuk is. Zo kwam ik deze week een artikel van Follow the Money tegen over fraude bij banken en verzekeraars. We werden niet genoemd in die post, maar het ging wel over verzekeraars. In overleg met de betrokken beleidsadviseur en een woordvoerder hebben we alsnog inhoudelijk geantwoord. De reactie van de journalist was uitermate sportief. Eind goed al goed dus.”

3. Wat is volgens jou de reden dat mensen het Verbondsaccount volgen?

“Bij ons komen verhalen samen. Wij zijn een branchevereniging en doen niet alleen veel voor verzekeraars, maar ook voor onze partners. Dat zorgt voor een breed pallet aan onderwerpen die we ook nog eens zo goed mogelijk proberen te verdelen. We posten bijvoorbeeld op maandag een webinar, op dinsdag cijfers over stalbranden, op woensdag een actuele opleiding en op donderdag een verdiepend interview/portret. En we weten wat er leeft onder onze volgers. Als de cao-onderhandelingen gaande zijn, speelt dat in de branche behoorlijk. Een post over de totstandkoming van een nieuwe cao is meer dan 16.000 keer bekeken.”

4. Zo leer je inderdaad wel wat er leeft. Wat was trouwens je beste post?

“Dat is wel een grappig verhaal. Ik zat nog in mijn eerste week toen JIP werd georganiseerd. Ik had er nog nooit van gehoord, maar begreep al snel dat het een Jongeren Innovatie Programma is, waarbij jongeren uit de bedrijfstak drie dagen lang mogen innoveren. Ik werd in het diepe gegooid en mocht JIP drie dagen volgen. ‘Maak jij de foto’s? En vertel jij het verhaal? Succes!’ Super spannend, maar het zijn mijn drie leukste posts tot nu toe geweest. Ik vind LinkedIn totaal niet geschikt voor verhalen over een certificaat dat iemand heeft gehaald en sla vooral aan bij human interest. Daarom vond ik ons artikel over de hulpverlening van Salvage in Arnhem ook zo mooi. Er zit een menselijk aspect aan vast. Het is niet helemaal toevallig dat zulke verhalen goed scoren op LinkedIn.”

5. Heb je nog tips & tricks voor andere organisaties die ook graag 25.000 volgers willen hebben? En wat is jouw droom?

“Maak er een echt bedrijfsaccount van. Als ik wil dat ons account het goed doet, ben ik afhankelijk van mijn collega’s. Zij moeten ook actief zijn of worden op LinkedIn. Een individueel account doet het namelijk altijd beter dan een corporate. Verder is het belangrijk om interactie op te zoeken. Als iemand tien jaar in dienst is bij het Verbond, reageer ik daar op. Belangrijk voor het algoritme. En tot slot: ga het gewoon doen. Denk er niet te veel over na en als je het even niet weet, vraag dan gerust eens aan ChatGPT wat je kunt posten. En mijn eigen droom? Ik ben hier pas een half jaar mee bezig en zou er wel een geoliede machine van willen maken. Tot nu toe krijg ik veel aangeleverd. De verhalen komen als het ware naar mij toe, ik zou wel wat meer de verhalen willen gaan ophalen. Dan kunnen we nog meer uit ons account halen en hopelijk op naar de 50.000 volgers.”