Skip to Content
Alt tekst

Sommige verzekeraars bieden bij het afsluiten van een nieuwe (opstal)verzekering geen dekking voor asbestdaken. Er zijn ook verzekeraars die dat alleen doen als er aantoonbaar plannen liggen het asbest te verwijderen. En weer andere verzekeren asbestdaken nog wel. Hoe ze omgaan met asbestdaken moet iedere verzekeraar voor zichzelf beoordelen.

Asbestverbod

De Eerste Kamer heeft in juni 2019 het wetsvoorstel verworpen waarmee asbestdaken vanaf 31 december 2024 verboden zouden zijn. Het merendeel is wel voor een verbod op asbestdaken, maar vindt dat het kabinet te overhaast en te rigoureus te werk is gegaan. De vrees was dat het vervangen van asbestdaken voor veel huizenbezitters onmogelijk en onbetaalbaar is.

Omdat het wetsvoorstel is verworpen, moeten verzekeraars zelf beoordelen hoe zij omgaan met asbestdaken. Het jongste asbestdak is inmiddels meer dan dertig jaar oud en daarmee afgeschreven. Dat kan reden zijn voor sommige verzekeraars om niet meer of slechts een deel van de waarde van het dak uit te keren bij schade.

Rol van verzekeraars

Verzekeraars zijn geen partij bij de preventieve sanering van asbestdaken. Deze verantwoordelijkheid ligt bij de dakeigenaar. Verzekeraars kennen de problematiek natuurlijk wel en denken met de overheid mee om Nederland asbestveilig te maken.
Het Verbond van Verzekeraars blijft dan ook betrokken bij het door I&M ingestelde Programmabureau Asbestversnelling en deelt zijn kennis met diverse partijen in het veld. Daarnaast informeert het Verbond zijn leden over de actuele ontwikkelingen. Ook al is het verbod verworpen, verzekeraars blijven betrokken op dit dossier.