Skip to Content
Klimaat_LR_shutterstock_1054675136.jpg (1)

Ons klimaat verandert. Dat merken we door extremer weer zoals fikse hagelbuien, hevige neerslag of juist langere periodes van droogte. Het toenemende extreme weer zorgt voor meer overlast en schade bij particulieren, ondernemers en bedrijven. Denk aan ondergelopen straten, huizen en bedrijfspanden door te veel neerslag in korte tijd. Of hevige stormen, waarbij zelfs daken van gebouwen worden geblazen. Om burgers en bedrijven te helpen schade door noodweer te voorkomen, delen we hier preventietips.

Particulier

Het voorkomen van schade is natuurlijk altijd beter dan herstellen. Doe je voordeel met deze preventietips, zodat je goed voorbereid bent op noodweer. Het bespaart je schade en gedoe. Bekijk de preventietips per weertype:

Heb je toch schade door extreem weer? Neem dan direct contact op met je verzekeringsadviseur of de verzekeraar. Zij helpen je op weg en zorgen voor een correcte schadeafwikkeling.

Zakelijk

Met de juiste preventieve maatregelen kun je jouw onderneming schade en gedoe door extreem weer besparen. Bijvoorbeeld met een abonnement op een weerstation die ver van tevoren waarschuwt voor zware weersomstandigheden, zodat je tijdig schadebeperkende maatregelen kunt nemen.

Calamiteitenplan

Zorg ook voor een (rampen)calamiteitenplan: onderzoek welke risico's jouw bedrijf loopt en zoek oplossingen, zoals uitwijkmogelijkheden. Maak vooraf afspraken met leveranciers, personeel en de gemeente. Hieronder de preventietips voor ondernemers en bedrijven onderverdeeld per weertype:

Neem bij schade door extreem weer zo snel mogelijk contact op met de verzekeringsadviseur of verzekeraar. Maar natuurlijk is voorkomen beter dan genezen.

Tools ruimtelijke adaptatie

Op ruimtelijkeadaptatie.nl zijn initiatieven van allerlei organisaties overzichtelijk weergegeven. We lichten we er een paar uit.

  • Risico's per bedrijfstak. In de Nationale klimaatadaptatiestrategie (2016) staan de gevolgen van klimaatverandering voor vier klimaattrends. Met de NAS-adaptatietool kun je een bollenschema samenstellen, die past bij jouw werkterrein of probleem. Gebruikers kunnen in drie stappen een selectie van klimaattrends, sectoren, impact en aard samenstellen. Bijvoorbeeld voor hitte en droogte bij infrastructuur, energie en IT/Telecom
  • Risico's per gebied. De Klimaateffectatlas geeft je een eerste indruk van de (toekomstige) dreigingen van overstromingen, wateroverlast, droogte en hitte in het gebied waarop jij inzoomt. Voor elk van de thema’s zijn verschillende kaartlagen beschikbaar. Voor bodemdaling (waarvan de gevolgen vaak niet verzekerd zijn!) is ook de Bodemdalingskaart beschikbaar.
  • Amsterdam Rainproof geeft een opsomming van nuttige producten bij wateroverlast, zoals tijdelijke waterkeringen. Zij biedt biedt een toolbox met allerlei concreet te nemen maatregelen voor gebouw en terrein.
  • Op de website van Techniek Nederland staan tips tegen wateroverlast en waterschade.
  • De brochure van Stichting RIONED geeft aan hoe de riolering werkt, hoe veel problemen ontstaan en hoe deze zijn op te lossen. Speciaal toegespitst op bedrijven.