Ruim 130.000 dieren vonden in 2022 de dood bij stalbranden. Veel meer dan een jaar eerder en dat heeft vooral te maken met zeven branden in pluimveebedrijven. Vorige week hebben wij de cijfers van onze jongste Risicomonitor Stalbranden bekendgemaakt. En dat hebben we geweten. Zowel de radio en televisie als de schrijvende pers wisten ons te vinden. Een verslag van een drukke dag.
Eerlijk gezegd was ik vooraf best een beetje gespannen. Het was mijn eerste grote klus als woordvoerder bij het Verbond van Verzekeraars en er zat al redelijk wat werk in. Bij het ‘pluggen’ van nieuws wil je als woordvoerder uiteraard een zo groot en positief mogelijke impact maken. Dat begint al met het kiezen van het juiste moment en de goede dag.
Het juiste moment
Tja, wat is het juiste moment? Dat is niet altijd even makkelijk te plannen. Soms heb je pech en is er ineens veel ander nieuws, waardoor jouw bericht ondersneeuwt. En soms heb je juist mazzel en gaat jouw bericht ‘vliegen’. Daarnaast heb je altijd met praktische punten te maken. Is er een directielid beschikbaar om de media te woord te staan, is er daar slechts eentje van.
Dodenherdenking
In eerste instantie stond publicatie van de Risicomonitor Stalbranden, met alle cijfers over 2022, gepland aan het einde van de eerste week in mei. Niet handig, want op 4 mei staat er voor mij maar één onderwerp in de agenda: dodenherdenking. Op 5 mei vieren we de vrijheid. Het leek me niet gepast om de stalbranden, inclusief het aantal dode dieren, te dicht op deze belangrijke nationale dagen bekend te maken.
In overleg met alle betrokken partijen (naast ons eigen Datacentre moeten we natuurlijk ook rekening houden met stakeholders als LTO Nederland), is gekozen voor dinsdag 2 mei.
Dé dag
Op die 2e mei staan zowel de cijfers als ons nieuwsbericht om zes uur online. Dat betekent voor mij dus vroeg uit de veren. RTL nieuws opent om half zeven met de stalbranden op hun nieuwssite. Daarna blijft het de hele ochtend een item in het ontbijtnieuws. Mooi!
Net na zeven uur publiceert ANP het nieuws en om half acht rinkelt mijn telefoon voor de eerste keer. Q Music wil graag een reactie in hun journaals. Het lijntje met onze directeur Schade Geeke Feiter is zeker op zo’n moment kort. Zij staat paraat en weet waar ze over praat.
Roodgloeiend
De rest van de dag staat mijn telefoon roodgloeiend. Ik kan bijna geen dagblad of vakblad noemen dat het nieuws niet wilde hebben. De Volkskrant, Algemeen Dagblad, Trouw, NRC, Nu.nl en heel veel regionale dagbladen hebben ons nieuwsbericht over de stalbranden overgenomen en/of aangevuld.
Het was voor mij een mooie dag. Samen met ons Data Analytics Centre en beleidsadviseur Marieke Beugel hebben we een goed resultaat kunnen neerzetten. Ik ben niet alleen dankbaar, maar vooral ook opgelucht. So far so good!
Wil je graag meer weten? Bekijk onze Risicomonitor Stalbranden of lees onze longread voor (preventie)tips hoe je een stalbrand kunt voorkomen.
Elias van Hees is woordvoerder Schade bij het Verbond van Verzekeraars