Skip to Content

Heb jij al goede voornemens voor 2024? Zet naast plannen als meer bewegen en minder eten ook je pensioen eens op de agenda. Met de nieuwe Wet toekomst pensioenen die deze zomer is ingegaan, is een open norm keuzebegeleiding geïntroduceerd. Alle pensioenuitvoerders moeten hun deelnemers begeleiden naar een ‘passend pensioen’, maar dan moet jij als deelnemer natuurlijk wel weten wat je wilt.

Verzekeraars en premiepensioeninstellingen, ook wel ppi's genoemd, willen hun deelnemers graag helpen bij het maken van de juiste keuzes. Zo kun je kiezen voor een vast of een variabel pensioen. Daarnaast mag je zelf bepalen welk beleggingsprofiel het beste bij je past: defensief, neutraal of offensief. Misschien wil jij later wel meer pensioen voor je partner en minder voor jezelf. En dan is er uiteraard ook nog de keuze of je eerder of juist later met pensioen wilt.

Keuzestress

Natuurlijk is het fijn om zelf keuzes te kunnen maken die goed bij jouw situatie en wensen passen. Maar keuzes kunnen ook stress opleveren. Bijvoorbeeld omdat je niet goed weet wat wijsheid is. Zeker als het over een complex onderwerp als pensioen gaat. Daarom maken verzekeraars en ppi's veel werk van keuzebegeleiding.

Mijnomgeving

In de afgelopen jaren hebben zij al veel digitale omgevingen ontwikkeld, de zogenoemde mijnomgeving waar je op een laagdrempelige manier meer informatie kunt krijgen. Helemaal handig is het als je met enkele muisklikken kunt zien wat de financiële gevolgen zijn. Dat zet bepaalde keuzes misschien net even in een ander daglicht.

Inloggen

Pensioen kan voelen als een ‘ver van mijn bed-show’. Het is vaak lastig en de meeste mensen moeten echt een eyeopener hebben voordat ze zich erin verdiepen.
Verzekeraars weten dat het benaderen van deelnemers maatwerk is. Dat benaderen gebeurt dan ook op een manier en moment dat het deelnemers past om over pensioen na te denken. Er worden alternatieven bedacht om deelnemers te bereiken, bijvoorbeeld via hun werkgever. Beeld het jezelf maar eens in: als jij een brief van je pensioenverzekeraar krijgt, is de kans groter dat je deze opzij legt dan wanneer je een brief van je werkgever krijgt. En eerlijk is eerlijk, met het openen van de brief is de eerste stap alvast gezet.

Pensioendoelstelling

Die eerste stap, maar ook de stappen erna moet jij zelf zetten. Verzekeraars en ppi's reiken jou weliswaar de tools, maar het is aan jou en je financieel adviseur om de uiteindelijke beslissingen te nemen. Wat is voor jou een goed pensioen? Is dat zo hoog mogelijk? Of zo zeker mogelijk? Dat kan voor iedereen weer anders zijn. En daarom moet bij jou en ieder andere pensioendeelnemer één vraag centraal staan: wat is jouw pensioendoelstelling?

Visie

Verzekeraars en ppi's kunnen jou in dat proces ondersteunen. Het Verbond van Verzekeraars heeft dit najaar een Visie op keuzebegeleiding opgesteld, waarin duidelijk staat omschreven wat jij als deelnemer van jouw verzekeraar of ppi mag verwachten. Nieuwsgierig? Lees de visie of ons nieuwsartikel.

En wil je meer weten over pensioen, kijk dan eens op onze speciale themapagina.

 

 

 


Lara van Waas is beleidsadviseur Pensioenen bij het Verbond van Verzekeraars