Geeke Feiter: We doen er soms wat lacherig over. Want wat helpt het nou als we op kantoor geen papieren bekertjes meer mogen gebruiken voor de koffie? Criticasters roepen dan meteen dat die afwasmachine ook moet draaien voor al die mokken. Ik geloof er wel in. Zeker als we niet één, maar heel veel maatregelen nemen om duurzamer te leven.
Duurzaam inkopen van kantoorartikelen, minder printen, digitaal vergaderen, meer ov- en fietskilometers in plaats van met de auto. Het helpt allemaal en geloof mij, als werkgever kun je veel doen om ons klimaat te sparen. Vaak meer dan je denkt. In blogvorm wil ik jou de komende tijd meenemen in de maatregelen die wij als Verbondsbureau nemen. In dit eerste deel van onze duurzame reis begin ik bij het begin, want ook wij willen graag voldoen aan de ESG-normen.
Natuurlijk is het Verbond maar een kleine speler. Zeker als je dat afzet tegen onze grote leden, die met duizenden medewerkers in één kantoorpand zitten. Maar ook wij willen onze bijdrage leveren en voldoen aan de Europese ESG-normen. Met ons clubhuis, met onze bijeenkomsten, met onze medewerkers en met onze omgeving.
Om het geheugen even op te frissen: ESG vat kortgezegd drie verantwoordelijkheden van een bedrijf samen voor het milieu, de maatschappij en goed ondernemingsbestuur. Om aan die normen te voldoen, moet je op zoek naar een juiste balans tussen financieel economische resultaten, transparantie, sociale belangen en het milieu. Wij dus ook.
Daarom hebben we de afgelopen maanden gekeken hoe wij duurzame impact kunnen creëren in ons werk. Voor onszelf, maar ook omdat onze leden er steeds vaker om vragen. Die analyse mondde uit in vijf hoofdthema’s: de CO2 footprint van ons clubhuis, de reisbewegingen van onze medewerkers, diversiteit & inclusie in onze organisatie, een duurzame datagovernance en de lobbyprincipes. De komende tijd gaan we hierop doelstellingen formuleren en beleid ontwikkelen, zodat we kunnen zien of het een goede gebalanceerde keuze is.
Ondertussen zijn we vast begonnen met het laaghangende fruit in ons clubhuis aan de Bordewijklaan. Misschien heb je het zelf al gemerkt, maar onze lunches en borrelgarnituren bij events en vergaderingen zijn voortaan vega. En wat blijkt? Zelfs de vegabitterbal en oesterzwam kroket, die met de nodige argwaan zijn bekeken, worden gewaardeerd. ‘Prima te eten’, volgens de fijnproevers onder ons.
Daarnaast zul je geen waterflesjes meer in onze vergaderzalen zien. Er staan kannen kraanwater op tafel om de dorst te lessen. Ook zijn we aan het kijken naar een biologische variant voor onze dagelijkse thee en koffie, en naar biologische wijn als geschenk. Al neig ik ernaar dat we misschien wel beter kunnen overstappen op waardebonnen voor het planten van een boom. Of zakjes bloembollen en zaden kunnen geven, zodat we ook niet-wijndrinkers te vriend houden.
ESG is geen nieuw thema voor het Verbond. Verzekeraars vinden hun basis in de solidariteitsgedachte. Bovendien hebben wij veel zelfregulering ontwikkeld op het gebied van sociaal beleid en good governance. En klimaatverandering, zowel mitigatie als adaptatie, houdt ons en onze leden al jaren bezig. Toch kunnen we nog méér doen. In mijn volgende blog neem ik jullie graag mee in een ander aspect van onze ESG-reis. Bedenk intussen: ons clubhuis is ook jouw clubhuis! Dus kom maar op met die ideeën waarmee wij ons werk nog duurzamer kunnen doen.