Blik op onveilig verkeer
Het is tegenwoordig erg druk op het fietspad. Of beter gezegd: het fietspad raakt onderhand vol met allerlei soorten voertuigen. Als ik op zondagmiddag de fiets pak, dan verbaas ik mij erover wat er allemaal op het fietspad rijdt. Ik heb het eens bijgehouden. In amper een half uur rijden ‘gewone’ fietsen, e-bikes, fatbikes, bakfietsen, bezorgfietsen, racefietsen, brommers, scooters, pedelecs en snorfietsen voorbij. Vaak met een rotgang waardoor je je een hoedje schrikt, ook omdat je elektrische voertuigen niet hoort aankomen.
E-stepjes
En dan te bedenken dat er nog meer licht elektrische voertuigen op de wachtlijst staan voor goedkeuring om de openbare weg op te gaan. Zoals e-stepjes (nu over het algemeen nog verboden, maar straks wellicht niet meer). En wat te denken van de Birò en het scala aan andere zogeheten microcars? Een compact brommobiel die in een aantal gevallen tussen alle verkeersregels door lijkt te rijden? Die kom je tegenwoordig overal tegen, op het fietspad én op de openbare weg.
Onvoorstelbaar leed
En dat het verschrikkelijk mis kan gaan, hoorde ik onlangs van een collega die mij vertelde over het in en in trieste ongeval waarbij een van de beste vriendinnen van haar dochter was omgekomen na een botsing met een Birò op het fietspad. Het slachtoffer was nog maar 12 jaar. Het kippenvel stond bij mij op de armen: wat een onvoorstelbaar leed voor haar ouders, het gezin, de familie en alle andere betrokkenen.
Aantal slachtoffers schrikbarend hoog
Het lijkt een niet te keren trend. Het aantal verkeersslachtoffers blijft jaar na jaar schrikbarend hoog. Sinds 2022 zijn de meeste verkeersdoden fietser (246 in 2024), zoals blijkt uit de vandaag gepubliceerde cijfers van het CBS. De grote verschillen in snelheid, vermogen en gewicht zorgen voor onveilige situaties. Daarom steun ik van harte de start van een overheidscampagne om het dragen van fietshelmen te vergroten. Maar dat is niet genoeg: op verschillende plekken wordt een brommobiel op het fietspad nu gedoogd, omdat er geen alternatief voorhanden is. Dat leidt tot levensgevaarlijke situaties. Ook omdat weggebruikers vaak niet weten welke voertuigen wel en niet op het fietspad horen.
Fietshelm
Ik roep minister Madlener van Infrastructuur dan ook met klem op het niet te laten bij de landelijke "Zet 'm Op"-campagne om het dragen van de fietshelm te promoten. Maar vooral nu door te pakken met passende infrastructuur en heldere regels voor wie waar mag rijden met welk licht (elektrisch) voertuig. En deze regels ook te handhaven.
Heldere regels
Duidelijke regels komen te laat voor het verongelukte meisje en haar dierbaren. En voor alle andere onnodige verkeersslachtoffers op het fietspad. Maar het is niet te laat voor alle toekomstige verkeersslachtoffers die we daarmee hopelijk kunnen voorkomen!
Geeke Feiter is directeur Schade bij het Verbond van Verzekeraars