Skip to Content

De nieuwe richtlijn verplicht bedrijven om hun ESG-prestaties (Environmental, Social en Governance) vanaf 2023 op te nemen in hun jaarverslag. Om zo inzichtelijk te maken hoe bedrijven (en daarmee de EU) bijdragen aan de Europese klimaatdoelstellingen. Werk aan de winkel voor accountants en controllers om ervoor te zorgen dat bedrijven de juiste data verzamelen en dat de kwaliteit van deze data goed is. Een belangrijke ontwikkeling die ook gepaard gaat met een mindshift: van beheersinformatie die nu vaak nog financieel gedreven is naar duurzame waardecreatie op financieel én niet-financieel gebied. De meeste aandacht in de huidige duurzaamheidsverslaglegging gaat nu nog uit naar de impact van de bedrijfsactiviteiten op het milieu, biodiversiteit en bijvoorbeeld vervuiling van water. Voor wat betreft informatie over de sociale aspecten, bijvoorbeeld de arbeidsomstandigheden van het personeel in de hele keten, wordt vaak nog nauwelijks melding gemaakt in het jaarverslag.

Stapsgewijze inwerkingtreding

Om de verantwoording te verbeteren, is het ambitieuze CSRD-voorstel in stappen geregeld. De belangrijkste wijzigingen ten opzichte van de NFRD-ricjhtlijn is dat de gepubliceerde informatie verplicht geaudit wordt, de rapportagevereisten gedetailleerder zijn vanuit verplichte EU-brede rapportagestandaarden en dat bedrijven de informatie geautomatiseerd aan moeten bieden om op te kunnen nemen in het European Single Access Point.

De grote beursgenoteerde ondernemingen, banken en verzekeraars die nu al onder de huidige NFRD vallen, moeten naar verwachting vanaf boekjaar 2024 rapporteren in lijn met de CSRD. Vanaf 2025 geldt dit ook voor grote ondernemingen en vanaf 2026 voor kleine en middelgrote beursgenoteerde ondernemingen, kredietinstellingen en (her)verzekeraars. Tot slot volgen vanaf boekjaar 2028 ook in derde landen gevestigde moederondernemingen. Het Verbond is voorstander van de CSRD, omdat de informatie uit deze richtlijn verzekeraars ook inzicht geeft in de duurzaamheidsprestaties van bedrijven waarin zij investeren.

Tijdsverloop

Op 21 juni 2022 hebben de Europese Raad en het Europees Parlement (EP) een voorlopig akkoord bereikt over de CRSD. Momenteel wordt er gesproken over definitieve goedkeuring van de richtlijn voordat de Europese Commissie het wetsvoorstel als wet kan aannemen. Vervolgens dient de EC de richtlijn, na publicatie, om te zetten in nationale wetgeving. Tegelijkertijd heeft de European Financial Reporting Advisory Group (EFRAG) vanaf april tot augustus de concept Europese duurzame rapportage standaarden geconsulteerd. EFRAG verwacht in november 2022 de reporting standaarden aan de Commissie te sturen.

CSRD

Vanaf 2024 moeten grote beursgenoteerde bedrijven in hun jaarverslag inzicht geven in de impact van hun activiteiten op mens, milieu en samenleving aan de hand van duurzaamheidsdoelstellingen die gelden voor hun eigen bedrijf als voor leveranciers in toeleveringsketens. Het gaat om duizenden bedrijven in Nederland.

De SER heeft voor de zomer een interessant webinar georganiseerd over de komende Europese duurzaamheidswetgeving en hoe deze wetgeving zich verhoudt tot het IMVO-convenant. Zie Europese wetgeving in relatie tot internationaal MVO-convenant Verzekeringssector | IMVO-convenanten (imvoconvenanten.nl) voor het korte verslag én de terugkijklink.
De letters IMVO staan voor Internationaal Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen en het convenant geldt voor alle leden van het Verbond van Verzekeraars en van Zorgverzekeraars Nederland (ZN). Of ze nou groot of klein zijn, gericht op schade-, zorg- of op levensverzekeringen, gespecialiseerd of niet-gespecialiseerd, alle leden van het Verbond en van ZN moeten voldoen aan de afspraken uit het convenant. En dat zijn er nogal wat. Zo moeten verzekeraars de internationale OESO-richtlijnen voor Multinationale Ondernemingen en de VN-richtlijnen voor bedrijven en mensenrechten (UNGP’s) onderschrijven. Daarnaast gelden er nog diverse afspraken op het terrein van transparantie en rapportage. Aan de regels voldoen is namelijk één ding, een verzekeraar zal ook zijn klanten en eventuele aandeelhouders inzicht moeten geven in het beleggingsbeleid.