Skip to Content

Verzuim-ontzorgverzekering populair onder kleine werkgevers

Op deze pagina is ook content beschikbaar exclusief voor leden Log in voor toegang of vraag account aan.

Het gaat goed met de Verzuim-ontzorgverzekering die verzekeraars, werkgeversorganisaties en de overheid in 2020 hebben ontwikkeld. In vier jaar tijd is het aantal verzekeringen gegroeid van 6.900 naar ruim 25.000 in 2023.

De Verzuim-ontzorgverzekering is speciaal ontworpen voor mkb’ers. “Kleine werkgevers hebben vaak meer moeite om aan hun verplichtingen te voldoen”, legt beleidsadviseur Thomas Kalkman van het Verbond uit. “Een bakker of een slager met vijf medewerkers zit letterlijk met zijn handen in zijn haar als er iemand (langdurig) uitvalt. De verzekering dekt daarom niet alleen de kosten van de loondoorbetaling van een zieke werknemer, maar helpt de werkgever ook. Bijvoorbeeld bij een eventuele re-integratie. De Verzuim-ontzorgverzekering zorgt er voor dat een werkgever wordt ontzorgd.”

Aantal verzekeringen

Het Verbond brengt de groei van deze Verzuim-ontzorgverzekering jaarlijks in kaart. Sinds de start in 2020 is het aantal polissen flink gegroeid. In het jaar van de lancering (2020) zijn er 6.900 verzekeringen verkocht. Een jaar later waren dat er 10.000, terwijl er in 2022 maar liefst een verdubbeling van dat aantal kwam. De teller liep toen op tot 20.500. Ook het afgelopen jaar liet met 22 procent weer een mooie stijging zien (25.100).

Keurmerk nodig
Een MKB verzuim-ontzorgverzekering moet voldoen aan de eisen uit het productconvenant MKB-verzuim-ontzorgverzekering. Verzekeraars worden hierop getoetst als ze het product willen aanbieden. Alleen dan krijgt de verzuimverzekering het keurmerk en mag het ook officieel MKB verzuim-ontzorgverzekering worden genoemd.

Kleine werkgevers

Volgens Kalkman zijn de kleine werkgevers (tot tien medewerkers) met 87 procent de grootste afnemers van de verzekering. “Mooi nieuws”, vindt hij, “want dat betekent dat ruim 22.000 kleine werkgevers inmiddels een Verzuim-ontzorgverzekering hebben afgesloten.”
Maar het betekent ook dat er nog werk aan de winkel is, besluit Kalkman. “Die 87 procent slaat immers niet op het aantal kleine werkgevers dat een verzekering heeft afgesloten. Wij streven ernaar om het aantal polissen verder te laten groeien, zodat nog meer (kleine) werkgevers van de ontzorging kunnen profiteren.”

Meer weten over de loondoorbetalingsplicht voor kleine ondernemers? Kijk dan op rijksoverheid.nl.


Was dit nuttig?