Het Verbond baseert zijn schatting op de rapportages van zeventien aangesloten verzekeraars. De meeste schade betreft glasschade en schade aan de inventaris. De totale schade van de ongeregeldheden voor ondernemers is groter, omdat niet alle getroffen mkb’ers verzekerd zijn of hun risico volledig hadden afgedekt. Voor de vergoeding van die schade heeft de overheid in nauw overleg met het Verbond, VNO-NCW en MKB-Nederland de eenmalige 'regeling bedrijvenschade coronarellen' in het leven geroepen (www.rvo.nl).
Noodvoorzieningen
"Het is een grote geruststelling voor deze groep ondernemers dat al hun schade wordt vergoed", aldus algemeen directeur Richard Weurding van het Verbond. "De ravage die is aangericht, denk bijvoorbeeld aan de Primera in Den Bosch, was met geen pen te beschrijven. Maar ik ben onder de indruk van de snelheid waarmee één en ander ook weer is hersteld".
Bij ondernemers met een glasverzekering zijn meteen noodvoorzieningen getroffen, omdat het vaak gespecialiseerd glas in afwijkende maten betreft. Het noodglas wordt nu vervangen door permanent materiaal, zoals bij een modespeciaalzaak in Eindhoven al is gebeurd. Veel schade is voorkomen doordat winkeliers in onrustige gebieden hun puien tijdig konden aftimmeren.
Modespeciaalzaak in Eindhoven
Schade verhalen
Het Verbond gaat met de overheid kijken naar mogelijkheden om schade als gevolg van criminaliteit met meer succes te kunnen verhalen op de daders.