De maatregelen zijn te vinden in de antwoorden die staatssecretaris Van Veldhoven (IenW) onlangs gaf op Kamervragen. Afgelopen zomer heeft het Verbond van Verzekeraars meegewerkt aan een onderzoek van Investico over de risico’s en verzekerbaarheid van recycling. Het nieuwsbericht daarover was voor Suzanne Kröger van GroenLinks aanleiding om Kamervragen te stellen.
Snelle implementatie
Verzekeraars vragen op hun beurt al veel langer aandacht voor de risico’s en de misstanden in (delen van) de recyclingmarkt. Ze onderschrijven de antwoorden van de staatssecretaris en dringen aan tot een snelle implementatie van de noodzakelijke maatregelen. Zo wil Van Veldhoven bij de vergunningverlening financiële zekerheid stellen ter hoogte van de maximale opruimkosten van het aanwezige afval. Dit zal ook worden opgenomen in de Omgevingswet die in 2022 van kracht wordt.
Onverzekerbaarheid?
Daarnaast antwoordt zij, in lijn met de aanbevelingen van verzekeraars, dat “de toenemende onverzekerbaarheid van afvalverwerkers te maken heeft met het gestegen aantal branden en de aangescherpte kapitaalvereisten. Indien risico’s toenemen en de schade-uitkeringen daardoor steeds hoger worden, zullen de premies stijgen en uiteindelijk onbetaalbaar worden dan wel zullen die risico’s niet meer verzekerbaar zijn. Deze onverzekerbaarheid is dus mede het gevolg van acceptatiebeleid van verzekeraars, zoals dat is ingericht conform het EU-recht. Om dergelijke risico’s weer verzekerbaar te maken, is een goed preventiebeleid door de afvalbedrijven noodzakelijk om de risico’s weer op een acceptabel niveau te krijgen. Een soortgelijke situatie heeft zich in het verleden ook voorgedaan bij chemische bedrijven.”
De staatssecretaris heeft zich bij de beantwoording (mede) gebaseerd op een onderzoeksrapport. Nieuwsgierig naar meer? Klik hier.