Skip to Content

Directeur Martin Suithoff van Geldfit is daar blij mee. “Het is onze taak om mensen eerder te helpen en naar de juiste hulpverlening door te verwijzen. Hoe eerder hoe beter. En verzekeraars kunnen in preventieve zin een belangrijke rol vervullen. Zij kunnen erger leed voorkomen door klanten in een vroeg stadium te wijzen op de schuldhulproute. Het is immers niet ondenkbaar dat iemand met geldproblemen zijn aansprakelijkheidsverzekering skipt, maar nog wel de huur betaalt.”

Schuldencarrière

Suithoff benadrukt dat preventie in de schuldhulpverlening loont. “Wij houden rekening met een schuldencarrière. Als jij je verzekering eerder skipt dan de huur, kan dat betekenen dat je over anderhalf jaar ook je huur niet meer kunt betalen. Daarom zijn we ook constant op zoek naar indicatoren, en naar organisaties die zich bij ons willen aansluiten. Hoe sneller we hulp kunnen bieden, hoe meer we de ‘schade’ kunnen beperken.”

"Zo'n 1,2 miljoen huishoudens in ons land hebben geldproblemen"


Hij spreekt in dat kader van een kloof. “In Nederland zitten op dit moment zo'n 190.000 mensen in een traject van de schuldhulpverlening. Zij hebben te kampen met een gemiddelde schuld van 42.000 euro en dertien schuldeisers. Daarnaast zijn er zo’n 1,2 miljoen huishoudens die risicovolle tot problematische/ernstige geldproblemen hebben. De kloof tussen problemen hebben en hulp zoeken, duurt zes jaar. Het duurt met andere woorden zes jaar voordat mensen zich melden. Bovendien blijkt uit onderzoek (en ervaring) ook nog eens dat mensen zeven signalen nodig hebben voordat ze hulp zoeken.”

Ecosysteem

En dus eindigt Suithoff zijn relaas graag met een oproep. “Natuurlijk willen wij zoveel mogelijk partijen aansluiten op ons ecosysteem. We hebben 355 gemeenten in Nederland die allemaal veel geld uitgeven aan schuldhulpverlening en vaak hun eigen route volgen. Als iedereen dezelfde route volgt en zijn eigen rol pakt in het ecosysteem, zijn we zoveel sterker en scheelt het bovendien veel geld. Daarom zijn wij ook zo blij met de pilot met Aegon, a.s.r. en Nationale-Nederlanden. Ik weet (bijna) zeker dat het gaat werken. Verzekeraars zijn goed in klantenbinding en  risicosignalering. Laten we wel wezen, het klinkt toch heel anders als een verzekeraar voorzichtig informeert of hij kan helpen als de premie niet wordt betaald dan wanneer de gemeente op de stoep staat: ik heb gehoord dat hier schulden zijn, mag ik even binnenkomen? Als iedereen zijn eigen ding doet, komen we er uiteindelijk wel.”

Geldfit.nl

De organisatie Geldfit, onderdeel van de Nederlandse schuldhulproute, helpt mensen om hun geldzaken fit te krijgen of fit te houden. Op de gelijknamige site (geldfit.nl) kun je een gratis test doen die maar vijf minuten van je tijd kost en nog een persoonlijk advies oplevert ook, waarbij zoveel mogelijk wordt doorverwezen naar lokale hulp. Ook wordt op dit moment hard gewerkt aan de landelijke opschaling en implementatie van een landelijk telefoonnummer (0800-8115) als uitbreiding van de Nederlandse Schuldhulproute.

Geldfit.nl is in 2017 opgericht en heeft sindsdien een stormachtige groei doorgemaakt. Wat toen begon als een project is nu een onafhankelijke stichting met een publiek-private vertegenwoordiging in de Raad van Toezicht. Bovendien groeit het aantal hulpvragen enorm. Dit jaar zijn er al meer dan 100.00 testen gedaan, terwijl dat aantal vorig jaar pas eind december op de teller stond. “We merken dat we steeds beter worden gevonden”, aldus directeur Martin Suithoff, die rekening houdt met een verdere (stormachtige) groei in de laatste maanden van dit jaar. “Traditiegetrouw komen gezinnen vaak in september in de knel en daar komen de corona-effecten nog eens bij. De meeste regelingen die voor corona gelden, houden in september of oktober op en dat zullen wij ongetwijfeld merken.”

Meer weten of nieuwsgierig naar de test? Kijk op geldfit.nl.