
Het gesprek vindt plaats op een zonnige ochtend aan de Admiraliteitskade in Rotterdam. Harm Mulder (Practice Leader Education bij risico- en verzekeringsadviseur Aon, links op de foto) houdt zich vooral bezig met advies over het verzekeren van risico’s aan mbo, hbo en universiteiten. “Je kunt dan denken aan allerlei soorten schade- en personele verzekeringen. Zoals brand en bestuurdersaansprakelijkheid, maar ook aansprakelijkheidsdekking, cyber, pensioen, verzuim en arbeidsongeschiktheid. Door mijn werk kom ik veel bij onderwijsinstellingen in huis en heb ik jaren geleden al een zwak gekregen voor het mbo. Sinds 2016 ben ik gastdocent en toen we de kans kregen om een nieuwe partner aan onze Talent Foundation toe te voegen, was één en één al snel twee.”
Financiële educatie bij het Verbond
Het Verbond van Verzekeraars vaart vanaf 2025 een andere koers als het om financiële educatie gaat. De focus ligt niet meer op het basisonderwijs (met de gastles Fix je Risk), maar op het mbo. Insteek is om intensiever met de Stichting Leven en Financiën (LEF) samen te werken.
In een serie artikelen gaan we, onder de noemer Verzekeraars en LEF, in op verschillende aspecten van die nieuwe koers. Zo praten we onder meer met verzekeraars over hun visie op financiële educatie in het algemeen en op LEF in het bijzonder. In het eerste deel stond de gastdocententraining van het LEF-programma Financieel Bewustzijn centraal. Dit keer komt Harm Mulder aan het woord over de Talent Foundation, waarmee Aon LEF (financieel) steunt.
Sponsor
Mulder benadrukt dat de Stichting LEF een logische partner is voor Aon. “Het is niet zo gek toch dat een financiële dienstverlener graag wil dat mbo-studenten financieel weerbaarder worden? Vorige week kwam het Nibud met een nieuw rapport en ik schrik dan van de uitkomsten.”
Met de Talent Foundation steunt Aon sinds 2012 maatschappelijke organisaties op het terrein van onderwijs, jongeren en sport. Mulder: “Wij sponsoren jaarlijks een bedrag, maar willen ook onze bijdrage leveren in de vorm van vrijwilligerswerk. Onze collega's krijgen ieder jaar acht uur de mogelijkheid om vrijwilligerswerk te doen. Dat kan een actie voor het Fonds Gehandicaptensport zijn, een project van JINC, een voetbalactiviteit voor de Stichting Special Talents of een LEF-gastles verzorgen op het mbo.”
Train de trainer
Hij komt er tijdens het gesprek een aantal keren op terug. Aon wil impact maken door de gastlessen te steunen, maar ook door zelf voor de klas te gaan staan. Daarom organiseert Mulder, in samenwerking met Petra de Lange van de Stichting LEF, sinds vorig jaar een Train-de-trainer-dag. “Vorige week was het de tweede keer. In 2024 hebben we zestien collega's opgeleid. Dit jaar waren er tien aanmeldingen. Inmiddels hebben we zo'n veertig gastdocenten en dat mogen er van mij nog veel meer worden.”
Harm Mulder (Aon): "Inmiddels hebben we zo'n veertig gastdocenten en dat mogen er van mij nog veel meer worden"
Doelstelling
De doelstelling van de Stichting LEF spreekt Mulder bijzonder aan. “Ook wij willen zoveel mogelijk mbo-studenten bereiken met het lesprogramma waarmee we ze leren verantwoordelijk met geld om te gaan. Dat doen we om een wezenlijke bijdrage te leveren aan onze maatschappij, want we zien dat jongeren steeds vaker met schulden een onzekere toekomst tegemoet gaan. Die tendens willen we stoppen. En het zou mooi zijn als de Stichting LEF zichzelf op termijn op kan heffen, bijvoorbeeld doordat financiële educatie in het curriculum van het mbo is opgenomen. Alleen zie ik dat nog niet op korte termijn gebeuren. En als het gebeurt, kunnen we gewoon weer verder onze grenzen verleggen en overstappen naar andere kwetsbare groepen.”
Bewustzijn creëren
Over het doel van zijn eigen lessen is hij helder. “Ik wil financieel bewustzijn creëren. Daarom vind ik het interactieve programma ook zo goed. LESSONup spreekt de studenten erg aan. Er zitten ook filmpjes in, zodat er veel afwisseling in zit. Het format staat als een huis, maar je kunt prima een eigen invulling aan de les geven.”
Om de bewustwording onder de studenten te bevorderen, laat Mulder ze vaak zelf een rekensom maken. “Wat kost een broodje hier in de kantine? Vier tot vijf euro! Hoe vaak haal jij er één? Elke dag. Oké, wat kost je dat per maand? Je kunt ook brood van huis meenemen. Scheelt je een hoop geld.”
Volgens hem zijn het ‘de kleine dingen die het verschil kunnen maken’. “Als er in de les maar één student is die blij de klas uitgaat, dan ben ik al tevreden.”
"Als er in de les maar één student is die blij de klas uitgaat, dan ben ik al tevreden"
Waar spaar jij voor?
Vaak vertelt hij ook in de klas over zijn eigen ervaringen. Bijvoorbeeld over één van zijn dochters. “Op een gegeven moment wilde mijn oudste dochter toch echt per se die merkbroek. Prima, heb ik toen gezegd. Maar het is wel de laatste keer. Vanaf nu krijg je kleedgeld. Daarna heeft ze alleen nog broeken bij de Zara of H&M gekocht. Niet meer zo'n broek van meer dan honderd euro.”
Soms vraagt Mulder de studenten waar ze zelf voor willen sparen. “Pas zei een student: ik wil graag een auto kopen, dus daar ben ik echt voor aan het sparen. Ik vroeg hem wat dat kost, zo'n auto. En wat er nog meer bij komt kijken als je er één hebt? Nou benzine, antwoordde hij. En verder? Nou niks. Toen bleek dat hij zich rijk rekende en de verzekering, wegenbelasting en afschrijving even was vergeten. Daarom vind ik die bewustwording zo belangrijk. Alleen als studenten financieel bewuster worden, wordt voorkomen dat ze schulden maken. Dat is de impact die wij willen maken.”