Skip to Content

Waar alle betrokkenen het over eens zijn, is dat vijf jaar IMVO-convenant een solide basis vormt om te voldoen aan toekomstige IMVO-wetgeving én voor verdere samenwerking. Kees Vendrik, onafhankelijke voorzitter van het convenant, ziet dit ook. En hij wijst op het opgebouwde vertrouwen tussen de partijen dat cruciaal bleek voor de samenwerking. Daarom roept hij de sector op best practices en dilemma’s onderling te blijven uitwisselen. Vendrik: “Blijf samenwerken met ngo’s, de overheid en andere stakeholders om via concrete projecten door te gaan met het verbeteren van het due diligence-proces.”

Verder op ingeslagen weg

De branche is vastbesloten verder te gaan op de ingeslagen weg, “want we zijn er nog niet,” benadrukte Richard Weurding, algemeen directeur van het Verbond. “Er valt nog zo veel van elkaar te leren én er valt nog genoeg te verbeteren. Dat doen wij graag in samenwerking met de ngo’s en de overheid om ervoor te zorgen dat op termijn alle ESG due diligence-kaders standaard onderdeel uitmaken van het beleggingsbeleid.”

De monitoringscommissie publiceerde haar eindrapport tijdens een IMVO-bijeenkomst op 18 januari bij het Verbond van Verzekeraars. Tijdens de bijeenkomst werd daarom uitgebreid stilgestaan bij de toekomst en hoe de sector het beleggingsbeleid nog beter kan inrichten om zo een bijdrage te leveren aan een duurzame wereld.

Kern nieuwe aanpak

Eerder dit jaar gaf het Verbond in te zetten op vrijwillige, projectmatige samenwerking op thema’s om zo concrete impact te maken. Het is aan verzekeraars om te bepalen of en aan welke projecten zij deelnemen vanuit beschikbare capaciteit en kennis. De behaalde resultaten en impact zijn openbaar en worden gepubliceerd op www.verzekeraars.nl.

De vijfjarige samenwerking tussen verzekeraars, ngo’s en de overheid heeft geleid tot vijf raamwerken, tools en handreikingen over thema’s rond milieu, sociale omstandigheden en ondernemingsbestuur. In deze themakaders zijn relevante internationale wet- en regelgeving, tips en andere adviezen bijeengebracht voor het beleggen in risicovolle sectoren. De kaders zijn voor iedereen te raadplegen via www.verzekeraars.nl.