De nieuwe website is in het leven geroepen naar aanleiding van een behoefteonderzoek (2021) en een-op-een gesprekken met studenten (2023), een voor veel sectoren relevante groep toekomstige medewerkers. Ook voor verzekeraars. Uit de opgedane inzichten blijkt dat studenten verzekeraars niet (goed) kennen of niet zien als interessante potentiële werkgevers. Ze hebben vaak geen idee wat voor werk ze bij een verzekeraar kunnen doen na hun studie. Tegelijkertijd associëren ze de sector met saai, geld en hiërarchie. Zonde, want verzekeraars spelen een grotere rol in ons leven dan veel mensen denken. Ze nemen risico’s van je over zodat jij zorgeloos kan wonen, werken en reizen. Daarnaast omarmen ze duurzaamheid en digitalisering.
Dat laatste blijkt onder andere uit de ervaring van information security officer Aron: “Ik was verbaasd dat een verzekeraar zo ver was met cybersecurity. En dat het Cyber Defense Center op Eredivisieniveau speelt binnen Nederland.”
Samen sterker
Verder gaan ook verzekeraars mee met hun tijd. Dat houdt onder andere in dat bestaande functies plaatsmaken voor banen die andere competenties vereisen. En ook de 9 tot 5-mentaliteit is lang niet overal de norm. “De flexibiliteit qua uren en de locatie waar je werkt, heeft me verrast. Ik dacht dat het ouderwetser zou zijn”, aldus data engineer Liana.
Met het oog op de toekomst willen verzekeraars die talenten aantrekken die nu en morgen nodig zijn. Recruiters en HR-medewerkers zetten dan ook actief in op (campus)recruitment dat aansluit bij de identiteit en strategie van hun eigen organisatie. Maar zij zijn zich steeds meer van bewust het samen sterker-principe. Dus niet ieder voor zich werven, maar meer samenwerken. Met verzekerjetoekomst.nl hebben zij een tool in handen om het verhaal van de hele sector te delen.
Kennismaken met de sector
Ook het Verbond laat studenten kennismaken met de sector. Zo zijn er regelmatig Insurance Challenges bij verzekeraars op locatie en is er een pool van gastdocenten opgericht. Verder wordt het netwerk van onderwijscoördinatoren versterkt waardoor het thema ‘verzekeren’ vaker wordt behandeld in curricula van specifieke opleidingen zoals bijvoorbeeld Business Development van InHolland Den Haag of de minor Forensic Accounting & CDD van Hogeschool Utrecht. Voor die laatste zijn op dit moment gastcolleges in de maak. Vanaf nu zal verzekerjetoekomst.nl een onderdeel zijn van deze initiatieven.
Denk mee over Verzeker Je Toekomst
Verzekerjetoekomst.nl is tot stand gekomen met hulp van de commissie Onderwijs en Arbeidsmarkt en de werkgroep Onderwijsprofilering van het Verbond van Verzekeraars. Op dit moment zijn er 6 profielen van young professionals gepubliceerd. De content wordt verder uitgebreid aan de hand van ontwikkelingen op de arbeidsmarkt. Heb je vragen of wil je meedenken? Neem dan contact op met Richard Roelevink, beleidsadviseur Onderwijs en Arbeidsmarkt.