Skip to Content

Volgens het Verbond is het van groot belang om zicht te krijgen op de technische aspecten en de risico’s van zonnepanelen. De informatie in de brochure is dan ook vooral gebaseerd op de praktijkervaring van technische verzekeringsexperts.
“De diverse praktijkvoorbeelden, in combinatie met koppelingen met de geldende normen en voorschriften, moeten voldoende (beoordelings)handvatten bieden voor verzekeraars en andere geïnteresseerden”, verwacht projectleider Bert Veurink.

Feiten en ontwikkelingen

In de brochure ligt de nadruk op preventie, maar is ook veel aandacht voor algemene feiten en ontwikkelingen rondom zonnepanelen. Zo wordt er onder meer antwoord gegeven op de vragen wat een zonnepaneel is, hoe het werkt en wat het kost.
Dat het hard gaat met de zonnepanelen, blijkt wel uit cijfers van het CBS. In 2017 kwam negen procent van het opgestelde vermogen bij bedrijven van zonneparken en telde ons land 22 parken met zonnepanelen, terwijl dat in 2018 was gestegen tot twintig procent en 65 parken. Op de daken van Nederlandse huizen stond in 2018 voor 2.300 megawatt aan vermogen van zonnepanelen opgesteld. Een jaar eerder was dat 1.680 megawatt. Een toename van 37 procent, aldus het CBS dat erop wijst dat in 2018 het grootste vermogen aan zonnepanelen in Almere stond: 28 megawatt.

Bouwkundige aspecten

De werkgroep Zonnepanelen van het Verbond benadrukt in de brochure dat de bouwkundige aspecten van het pand in kaart moeten zijn gebracht, voordat de panelen kunnen worden geïnstalleerd.
Verder besteedt de werkgroep uitgebreid aandacht aan het gebouw (wat is bijvoorbeeld de staat van het dak?), de aanleg van het systeem (denk aan de NEN-normen), de verzekeringsmogelijkheden en de belangrijkste aandachtspunten rondom de oplevering. Voor het opleveren van een zonnepaneleninstallatie moet namelijk een inspectie plaatsvinden, waarin onder meer wordt gecheckt of alle verbindingen goed zijn bevestigd en er geen bekabeling loshangt.
Benieuwd naar meer? Lees de complete uitgave.