Skip to Content

Dat stelt het Verbond van Verzekeraars in een eerste reactie op plannen van minister Van Gennip (sociale zaken) om de achterstanden bij keuringsaanvragen en beoordelingen van langdurig ziek personeel terug te dringen. "De minister komt met een reeks maatregelen voor de korte termijn die we van harte steunen. Maar we waarschuwen voor beleid dat ten koste kan gaan van succesvolle preventie en re-integratie", aldus algemeen directeur Richard Weurding.

Van Gennip schrijft de Tweede Kamer vandaag dat als gevolg van een tekort aan keuringsartsen bij het UWV slechts 30 procent van de WIA-aanvragen en 23 procent van de herbeoordelingen nu op tijd wordt afgehandeld. Volgens het Verbond is nog veel winst te behalen door een betere rolverdeling tussen arts, reïntegratie-deskundigen en arbo-deskundigen. Inkomensverzekeraars hebben de minister al laten weten dat zij graag hun steentje willen bijdragen, bijvoorbeeld via nog intensievere samenwerking en kennisdeling met het UWV.

Weurding waarschuwt dat bij de zoektocht naar snellere afhandeling van aanvragen de balans tussen inkomensbescherming en activering niet verstoord moet worden. "We moeten voorkomen dat zieke werknemers te snel worden afgeschreven en aan de kant komen te staan. Daarom zijn we minder positief over het idee om de standaardbeoordeling door de verzekeringsarts van 60-plussers die aanspraak willen maken op een WIA-uitkering tijdelijk te schrappen".

Ook overweegt de minister werknemers die langer dan vijf jaar ziek zijn (WGA 80-100) automatisch volledig arbeidsongeschikt te verklaren. Weurding: "Dat is gelukkig nog geen besluit. Eerst moet wat ons betreft goed worden onderzocht wat de effecten zijn op re-integratie en activering voordat over dit soort maatregelen worden ingevoerd".