Wat kan ik doen als er bosbranden zijn op of in de buurt van mijn vakantiebestemming en ik twijfel over wel of niet vertrekken?
Meestal is extreem weer zoals hitte, overstroming of hevige neerslag geen geldige reden om jouw reis te annuleren. Maar dat kan per verzekeraar verschillen en hangt ook af van de polisvoorwaarden die op jouw reis- of annuleringsverzekering van toepassing zijn. De dekking op een annuleringsverzekering gaat doorgaans over de impact op je eigen situatie zoals ziekte, ontslag of het overlijden van een familielid. En dus niet over de situatie in het land van bestemming. Dus is het belangrijk om contact te zoeken met jouw verzekeraar voordat je hierover een knoop doorhakt.
Wat kan ik doen bij bosbranden, overstromingen of ander extreem weer als ik nog niet ben vertrokken en ik mijn reis wil wijzigen of annuleren?
Heb je geboekt bij een reisorganisatie? Neem voor het wijzigen of annuleren van je reis dan contact op met de reisorganisatie. Misschien kan de reis worden uitgesteld of omgeboekt. Ook kan het zijn dat er in de annuleringsverzekering voorwaarden staan op basis waarvan je kunt annuleren en waarvoor wordt gecompenseerd. Het is daarom belangrijk om de polisvoorwaarden goed te bekijken. En neem bij twijfel contact op met je verzekeraar of verzekeringsadviseur.
Ik ben op vakantie en het Calamiteitenfonds heeft voor mijn bestemming een calamiteit, zoals een bosbrand, vastgesteld. Wat moet ik doen?
Op 23 juli heeft het Calamiteitenfonds de bosbranden in de regio Zuid-Oost Rhodos aangemerkt als calamiteit. Als jouw reisorganisatie is aangesloten bij dit calamiteitenfonds en jouw reis moet aanpassen, dan worden de noodzakelijke meerkosten doorgaans vergoed. Moet jouw reis worden afgebroken en ga je daardoor eerder terug naar huis? Dan krijg je doorgaans een deel van je reissom terug via de reisorganisatie. Neem voor vragen over jouw geboekte reis, de calamiteit en vergoedingen contact op met je reisorganisatie. Vergoedingen kunnen per reisorganisatie verschillen. Als je niet via een reisorganisatie hebt geboekt, kun je in je polisvoorwaarden van je reisverzekering zien of je eventueel recht hebt op compensatie.
"Vergoedingen kunnen per reisorganisatie verschillen"
Wat moet ik doen als ik dringend hulp nodig heb in het buitenland?
Reis je via een reisorganisatie? Neem dan contact op met die organisatie voor hulp en advies. De medewerkers van de reisorganisatie kunnen je helpen en bekijken of je jouw vakantie elders kunt voortzetten of dat het beter is om naar huis te gaan. Heb je zelfstandig een reis geboekt zonder reisorganisatie? Zoek dan direct contact met je reis- of annuleringsverzekeraar. Deze verzekeraars hebben een alarmcentrale, hulplijn of noodnummer. De medewerkers van die centrales kunnen je vervolgens verder helpen en adviseren.
Ik weet nog niet zeker of mijn reis doorgaat. Kan ik mijn reis annuleren?
Je hebt altijd het recht om jouw reis te annuleren. Maar als je jouw reis zelf annuleert om een reden waarvoor geen dekking is, ben je gehouden om de reissom te betalen die je op dat moment bent verschuldigd. Je krijgt dan geen geld terug en als je al een restreissom verschuldigd bent, blijf je ook verplicht om deze te voldoen. Meestal is er geen dekking op de annuleringsverzekering als je zelf annuleert omdat je de reis liever niet meer maakt.
"Als je jouw reis zelf annuleert om een reden waarvoor geen dekking is, ben je gehouden om de reissom te betalen die je op dat moment bent verschuldigd"
De reisorganisatie geeft aan dat mijn reis gewoon doorgaat. Toch wil ik de reis liever niet maken. Kan ik mijn reis annuleren?
Als de reisorganisatie de reis kan uitvoeren, heeft de organisatie aan zijn leveringsplicht voldaan. Je kunt uiteraard zelf annuleren, maar je bent dan verplicht om aan de contractuele verplichtingen te voldoen. De kosten blijven voor je eigen rekening. Meestal is er geen dekking op de annuleringsverzekering als je zelf annuleert, omdat je de reis liever niet meer maakt.
Hoe kan ik mij voorbereiden op mijn reis?
Het ministerie van Buitenlandse Zaken brengt voor ieder land een reisadvies uit. In dat advies vind je actuele informatie over bijvoorbeeld veiligheids- en gezondheidsrisico’s. Als de situatie in een land verandert waardoor jouw reis wordt belemmerd, zoals de bosbranden op Rhodos, geeft het ministerie ook actuele informatie over de veiligheid. Bekijk voor vertrek dus het reisadvies van de overheid en check je reis- en/of annuleringsverzekering én de polisvoorwaarden. Zo weet je waarvoor je wel of niet bent verzekerd.
Tot slot: zet ook het telefoonnummer van de alarmcentrale of hulplijn voor vertrek in je telefoon. Of schrijf het op een briefje. Dat scheelt een hoop gedoe als je tijdens de reis hulp nodig hebt.