Skip to Content

Zeven tips voor een veilige jaarwisseling

Tip 1: Sluit alle ramen, deuren en brievenbussen goed af. Zo voorkom je dat vuurwerk naar binnen wordt gegooid of vuurpijlen in je woning of (bedrijfs)gebouw belanden.

Tip 2: Rond de jaarwisseling vinden er relatief veel autobranden plaats door brandstichting. Zet daarom auto's, bedrijfswagens, brommers of scootmobielen binnen, bijvoorbeeld in een (parkeer)garage als dat mogelijk is. Zo voorkom je schade aan voertuigen door vuurwerk, brandstichting of vandalisme.

Tip 3: Laat in en rond het gebouw extra verlichting branden. Mensen met kwaad in de zin verblijven liever niet op plekken waar veel verlichting is.

Tip 4: Ben je tijdens de jaarwisseling niet thuis? Zorg er dan voor dat iemand een oogje in het zeil houdt. Zorg ervoor dat degene het juiste noodnummer heeft. Beveiligingscamera's en alarmsystemen kunnen ook goed helpen. Wees zelf goed bereikbaar voor het geval een incident zich voordoet.

Tip 5: Veel branden rond de jaarwisseling beginnen als een containerbrand die vervolgens overslaat op het gebouw. Voorkom dit door de afvalcontainers binnen te zetten of goed af te sluiten en zorg dat er geen brandbare zaken binnen 10 meter afstand van het (bedrijfs)gebouw staan.

Tip 6: Vindt er toevallig een verbouwing plaats en staat hiervoor een bouwafvalcontainer in de nabijheid van het pand? Vraag de aannemer of het containerbedrijf dan om deze in de dagen voor de jaarwisseling tijdelijk weg te halen. Als dit echt niet kan, dan kan eventueel kan de bouwafvalcontainer worden afgedekt met een stevig zeil.

Tip 7: Ga je zelf oliebollen of snacks bakken? Zet de friteuse op een veilige plaats (bijvoorbeeld buiten op stenen) en vergeet niet om het apparaat na gebruik uit te zetten. Loop nooit met een hete pan. Houdt een blusapparaat (categorie F) en deksel bij de hand en probeer een brand met heet vet nooit met een blusdeken te doven. Bak de oliebollen niet onder invloed van alcohol, maar bak ze van tevoren - bestellen kan natuurlijk ook.

Vijf antwoorden op veel gestelde verzekeringsvragen

1. Klopt het dat de jaarwisseling voor veel schade zorgt?
Ja, als we kijken naar afgelopen jaarwisselingen dan gaat het elke keer om miljoenen euro’s aan schade, in 2021 was dat bijvoorbeeld 8,3 miljoen. Dat zit in schade aan auto’s en schade aan woningen. Dat komt niet alleen door vuurwerk, we zien ook schade door vandalisme en auto’s die in brand worden gestoken maar ook gewone huis-tuin en keuken ongevallen, zoals bijvoorbeeld een omvallende kaars. Het gaat daarbij om een behoorlijk bedrag en veel narigheid voor slachtoffers.

2. Stel, ik heb schade tijdens oud en nieuw. Wat moet ik dan doen?
Kijk eerst of je in een veilige situatie/omgeving bent. Kijk dan of er hulpdiensten nodig zijn, zoals de brandweer of een ambulance. Als alles veilig is, kijk dan of je foto’s kan maken van de schade. Neem daarna contact op met je verzekeraar, die kijkt na of de schade gedekt is en kan je verder helpen om te bekijken hoe je de schade zo snel mogelijk vergoed kunt krijgen.

3. Ik heb (vuurwerk)schade veroorzaakt bij de buren. Wie moet dan de claim bij de verzekeraar ingediend worden?
Dat kan op de woonverzekering van de buren zelf wanneer het de woning betreft. De schade kan eventueel ook verhaald worden op de aansprakelijkheidsverzekering van de veroorzaker. Het handigst is om contact op te nemen met de buren en samen te bekijken wat handig is, want er kunnen per dekking verschillen zijn.

4. Is mijn auto verzekerd tegen door vuurwerk of brandstichting veroorzaakte schade?
Dat hangt van het type autoverzekering af. Als je een cascoverzekering, ook wel allriskverzekering genoemd, hebt of een beperkt cascoverzekering dan ben je meestal gewoon verzekerd tegen vuurwerkschade. 70% van de auto’s in Nederland heeft een van de genoemde typen verzekeringen.

5. Is mijn tuinmeubilair verzekerd tegen schade door vuurwerk?
Als we naar de meeste woonverzekeringen kijken, dan wordt dat doorgaans niet standaard gedekt. Maar je kunt je hier vaak wel optioneel voor verzekeren. Het is goed om te bekijken of je hiervoor verzekerd bent. Zorg daarnaast dat het tuinmeubilair zoveel mogelijk binnen staat, voorkomen is beter dan genezen.

Overzicht particuliere schadelast recente jaarwisselingen

2020/2021 - 8,3 miljoen euro
2019/2020 - 14 miljoen euro
2018/2019 - 13,5 miljoen euro
2017/2018 - 8,5 miljoen euro 
2016/2017 - 19,5 miljoen euro 
2015/2016 - 14,0 miljoen euro
2014/2015 - 12,4 miljoen euro
2013/2014 - 12,9 miljoen euro
2012/2013 - 12,9 miljoen euro

Handige links 

Naast bovenstaande tips en antwoorden op vragen ten aanzien van je verzekering, vind je hieronder nog twee handige links voor een veilige jaarwisseling.

Wij wensen iedereen een goede en veilige jaarwisseling!