Het aantal bedrijven dat in april, mei en juni in de Europese Unie failliet is gegaan, is het hoogste in acht jaar tijd. Ten opzichte van het eerste kwartaal in 2023 is er sprake van een stijging van 8,4 procent. Dat blijkt uit cijfers van Eurostat, die vorige week bekend zijn gemaakt.
Volgens het Europese statistiekbureau zit het aantal faillissementen sinds 2022 in een stijgende lijn. Het aantal faillissementen is namelijk voor het zesde kwartaal op rij gestegen. Gemiddeld zijn er in april, mei en juni per land 124 bedrijven failliet gegaan. In Frankrijk is het aantal faillissementen het hoogste. Ook ons land ‘scoort’ bovengemiddeld, maar het aantal is nog steeds ruim minder dan voor corona.
Horeca
Vooral de horeca (+23,9 procent), transport- en opslagorganisaties (+15,2 procent) en onderwijs, gezondheidszorg en sociale activiteiten (+10,1 procent) hebben te maken met een stijging van het aantal faillissementen. Daarnaast hebben Europese retailers door de hogere kosten en de licht dalende vraag steeds meer moeite om het hoofd boven water te houden.
Voorspellingen Nederland
Eerder dit jaar voorspelden kredietverzekeraars Allianz Trade en Atradius al dat het aantal faillissementen dit jaar flink zal stijgen. Ook Country Manager Edwin Busio van Coface verwacht een stijging, maar kan daar geen percentage op plakken. “Wij hebben decennialang voorspellingen gedaan voor het aantal faillissementen, maar er heerst nu zoveel onzekerheid in de markt en er spelen zoveel (geo-)politieke factoren, dat wij dat nu niet met voldoende betrouwbaarheid kunnen doen.”
Ongekende inflatie
Hij verwijst als voorbeeld naar de oorlog tussen Rusland en Oekraïne. “Het uitbreken van de oorlog zelf was 12 maanden daarvoor niet te voorspellen, maar heeft vervolgens een enorme impact gehad op vraag en aanbod van energie en de prijzen van grondstoffen. Ineens zaten we in 2022 met een ongekende inflatie van 11,6 procent. Dat soort uitzonderlijkheden kun je een jaar eerder onmogelijk voorspellen, maar bepalen wel het speelveld aan kansen en bedreigingen waarin bedrijven actief zijn.”
In onze volgende nieuwsbrief, die op 7 september verschijnt, vertellen diverse kredietverzekeraars meer over hun rol en geven ze tips. Nog geen abonnee? Meld je dan nu aan.
(Fotografie: Nancy Beijersbergen/Shutterstock.com)
Was dit nuttig?