Skip to Content

Snel aan de slag met transitie naar nieuwe pensioenregeling

Op deze pagina is ook content beschikbaar exclusief voor leden Log in voor toegang of vraag account aan.

Verzekeraars moeten snel aan de slag met de overgang naar een nieuwe pensioenregeling. "Ik zie nog best veel uitstelgedrag, want de deadline waarvoor alles geregeld moet zijn, lijkt nog ver weg. Maar vergis je niet: straks begint de capaciteit overal te knellen." 

Deze waarschuwing komt van Theo Stam, senior partner en pensioenconsultant bij Montae en Partners. Met 34 jaar ervaring in pensioenland weet hij waar hij over praat.

Bedrijven hoeven toch pas 1 januari 2028 te voldoen aan de nieuwe Pensioenwet?

"Ja, dat klopt, en dat is ook de datum waarop verzekeraars volgens de Cao voor het Verzekeringsbedrijf hun eigen pensioenregeling moeten hebben aangepast aan de nieuwe regels. De grote verzekeraars (met eigen cao’s) liggen voor zover we daar zicht op hebben goed op koers, sommigen zijn zelfs al klaar. Maar veel anderen kijken nog de kat uit de boom. Dat speelt natuurlijk vooral bij kleine en middelgrote verzekeraars die over een minder grote H&R afdeling beschikken."

Wat zijn de belangrijkste issues die nu al snel aandacht verdienen?

"Het grootste punt is natuurlijk: handhaaf je de huidige regeling met een premie die hoger wordt met de leeftijd voor het huidige personeel en introduceer je een gelijke premie voor nieuwe personeel of stap je meteen over op het nieuwe stelsel met een gelijke premie voor iedereen? Dat laatste is ingrijpender, want dan zul je bestaand personeel dat daar nadeel van ondervindt, ruwweg iedereen boven de vijftig jaar, moeten compenseren. Bied je alleen nieuw personeel zo’n vlakke premie aan, die gelijk is bij alle leeftijden, dan heb je twee pensioenregelingen binnen je bedrijf die je ook moet administreren."

"Handhaaf je de huidige regeling met een premie die hoger wordt met de leeftijd voor het huidige personeel? Of stap je meteen over op een gelijke premie voor iedereen?"

Dat is impactvol. Hoe maak je hier verstandig een keuze? Wat zou een werkgever eerst moeten doen?

"Mijn advies is vooral: breng de verschillende scenario’s in kaart via een impactanalyse. Wat zijn de gevolgen van bepaalde keuzes als je die zou maken en kijk daarbij ook op de wat langere termijn. En ook belangrijk: betrek de personeelsvertegenwoordiging zo vroeg mogelijk. Anders loop je het risico dat je kiest voor eerbiedigende werking bijvoorbeeld en dat de OR aan het eind van de rit zegt; we vinden het principieel toch niet ok dat verschillende collega’s in verschillende pensioenregelingen terechtkomen. Dan kun je weer helemaal opnieuw beginnen."

Wat gaat er mis als je als verzekeraar de zaak op zijn beloop laat?

"Tsja, dan heb je wel een fors probleem, want linksom of rechtsom moet je toch je pensioenregeling aanpassen. Het jaar voor de deadline zal het erg lastig worden nog een adviseur te vinden en je zult ook in eigen huis capaciteit nodig hebben om de regeling aan te passen. Ook belangrijk: je moet het personeel tijdig informeren, met name nieuwe mensen die je in dienst neemt. In welke regeling komen zij? Als je bijvoorbeeld niet op tijd hebt gezegd dat een nieuwe werknemer in een vlakke premie komt, zou deze alsnog aanspraak kunnen maken op de oude regeling voor het bestaande personeel."

Hoe zit het met de kosten? Ik bedoel, is het mogelijk over te stappen naar een vlakke premie inclusief adequate compensatie voor het bestaande personeel zonder dat er geld bij moet?

"Er komt sowieso veel rekenwerk bij kijken. Welke vlakke premie is nodig om ongeveer hetzelfde pensioen op te bouwen? Welke compensatie is nodig en hoe geef je die vorm? Als je ervan uitgaat dat het salaris gedurende de hele loopbaan gelijk blijft, dan zorgt de overstap naar een vlakke premie niet voor hogere pensioenkosten. Want op jongere leeftijd wordt meer premie ingelegd en dat kan langer renderen. Daarmee maak je de relatief lagere premie-inleg op latere leeftijd weer goed. Dat is het idee. Maar in de praktijk stijgt het salaris met de jaren. Dus om op hetzelfde pensioenresultaat uit te komen, zal er toch geld bij moeten. Zeker in de eerste tien tot vijftien jaar."

"Er komt sowieso veel rekenwerk bij kijken"

Dat zijn de eye-catchers van de WTP, maar er is vast meer dat aandacht verdient?

"Zeker! Dan denk ik allereerst aan het nabestaandenpensioen. Daar verandert veel. Het nieuwe uitgangspunt is dat nabestaanden bij overlijden een percentage van het salaris ontvangen in plaats van een recht dat opbouwt met de diensttijd. Dat is vaak zeer gunstig voor nabestaanden van oudere werknemers met een goed salaris die nog maar kort in dienst zijn. Zonder dat veel premie is afgedragen, wordt toch een aanzienlijk recht toegekend. In sommige situaties is het nabestaandenpensioen voor deze mensen 600 procent hoger dan voorheen. Jongere werknemers kunnen ten opzichte van de oude situatie een nadeel ondervinden. Daar moet je iets mee als werkgever."

Er wordt veel over compensatie gesproken voor werknemers die nadeel ondervinden van de overgang naar een vlakke premie. Wat zie je op dit punt in de praktijk gebeuren?

"Zoals gezegd: het eenvoudigst is natuurlijk de bestaande regeling handhaven voor het huidige personeel. Zorg wel dat je de OR daar tijdig in meekrijgt. Maar als een werkgever iedereen in de nieuwe regeling onderbrengt, dan zie je dat vaak wordt gekozen voor extra salaris voor medewerkers die daar nadeel van ondervinden. Met de mogelijkheid om met dat extra salaris individueel het pensioen aan te vullen."

Het is 1 januari 2028. Is alles in kannen en kruiken denk je?

"We volgen het op de voet, onder meer via onze jaarlijks pensioenbarometer. De meeste bedrijven met minder dan 5.000 werknemers staan echt nog aan het begin. De overgang naar het nieuwe stelsel is een hele klus, maar het is te doen als je tijdig begint en je tijdig bezint."


Was dit nuttig?