Skip to Content

“Bij ons niet”, antwoordt Chris Overdevest van Allianz Global Assistance. “Omdat veel pistes gesloten zijn, merken wij niet dat het veel drukker is dan ‘normaal’. De meldingen die wij krijgen, passen ook wel bij het beeld van veel verse sneeuw. Mensen hebben vooral onderbeenfracturen, en dat komt doordat je in verse en diepe sneeuw eerder ‘vast’ komt te zitten.”
Ook Eurocross Assistance heeft het niet drukker dan anders. Integendeel. Angela Looyé meldt dat de teller nu op 260 staat. “Ieder wintersportseizoen krijgen wij tussen de 1.400 en 1.500 meldingen en we zitten nu op iets minder dan vorig jaar.”
Annelies Tichelaar van de ANWB ten slotte bevestigt het beeld. “Ook bij ons geen toename van hulpvragen. En gelukkig maar. Als deze hevige sneeuwval in de voorjaarsvakantie plaatsvindt, zou het wel eens een heel ander verhaal kunnen zijn.”

Dorp in of uit?
Volgens Tichelaar is het voor veel reizigers nu wel de vraag of en hoe ze een Oostenrijks dorp in- of uitkomen. “De hoofdwegen zijn vaak goed begaanbaar, maar die laatste paar kilometers … Wij adviseren wintersporters om vooraf contact op te nemen met de accommodatie en te vragen naar de situatie ter plekke.” Looyé voegt daaraan toe dat het belangrijk is om je goed voor te bereiden op zowel de heen- als de terugreis. “Ga je met de auto? Neem dan voldoende eten, drinken en warme dekens mee.”

Fluitje mee!
Voor de grote hausse die in de voorjaarsvakantie nog naar de sneeuw vertrekt, heeft Overdevest wel een aantal tips om de kans op skiongelukken te verkleinen. “Het klinkt als een open deur, maar draag altijd een helm tijdens het skiën/snowboarden en zorg dat je het telefoonnummer van de skipatrouille in je smartphone hebt staan. Neem ook een fluitje mee voor het geval je ingesloten raakt.”
Looyé voegt daaraan toe dat wintersporters zich goed moeten informeren over de weersomstandigheden bij de lokale weerdiensten. “En ga je de piste op, houd je dan aan de (gedrags)regels en kies de piste die bij je niveau past.”
De wintersporters die, ondanks een aantal dodelijke ongevallen deze winter, toch graag off-piste willen skiën, krijgen tot slot de tip om dat alleen onder begeleiding van een gids te doen. “Ga sowieso liever niet alleen skiën en blijf altijd in het zicht van degene(n) waarmee je op pad gaat”, besluit Overdevest.

Onderzoek voor meer preventie
Eurocross Assistance doet, samen met het Traumacentrum van het LUMC, een langlopend onderzoek naar ongevalsmeldingen van Nederlandse wintersporters. “Uit eerder onderzoek blijkt dat ervaren skiërs en boarders een verhoogd risico op ernstig letsel hebben”, vertelt Angela Looyé. Volgens haar kan dat komen doordat ervaren wintersporters meer zelfvertrouwen hebben en daardoor meer risico nemen. Maar het kan ook zo zijn dat zij een hogere snelheid bereiken, vaker voor een zwarte piste kiezen en eerder off-piste gaan.
“In ieder geval hopen we met het onderzoek een duidelijker beeld te krijgen van letselpatronen, de ernst van het letsel en de factoren die van invloed zijn. Denk aan ervaringsniveau en (weers)omstandigheden. Met de resultaten kunnen we wintersportminnend Nederland beter voorlichten en hopelijk veel toekomstige ellende voorkomen.”