Met een enthousiast team van 8 innovatieleads- en experts bij verzekeraars maakte het Innovatieplatform eind 2023 een doorstart. En met succes. Het team groeide uit tot 10 deelnemers en werkte afgelopen jaar als coalitie aan 4 relevante, sectorbrede innovaties uit:
Resultaten 2024 Digitaal paspoort Verzekeren
Een vertrouwde digitale identiteit, in eigendom van klant, met relevante verzekeringsinformatie en eenvoudig te delen met verzekeringsmaatschappijen.
Stand van zaken: Als in Q1 de EIDAS-wetgeving duidelijker is, wordt de demo van het concept getoond aan de sectorbesturen. Op basis van die uitkomst komt er een Minimal Viable Product (MVP) op een customer journey voor een gebruikerstest.
Sectorale inkoop
Een samenwerking waarbij verzekeringsmaatschappijen kennis en middelen bundelen om datavereisten te begrijpen en kostenefficiënt toegang te krijgen tot hoogwaardige, uitgebreide gegevens. Bijvoorbeeld samen werken aan ESG-standaarden.
Stand van zaken: In september 2024 heeft het Verbondsbestuur mede op basis van de input van het Innovatieplatform besloten om te helpen bij ESG-datarapportage voor CSRD. Lees ook: Verbond gaat helpen bij ESG-datarapportage voor CSRD
Toekomst berichtenverkeer in de branche
Het uitvoeren van een onderzoek naar de toekomst van het berichtenverkeer in de branche.
Stand van zaken: Deze use case wordt momenteel verder uitgewerkt en wordt in Q1 van 2025 besproken in de commissie Digitalisering.
Professionele Pensioenaangifte (PPA)
De aanlevering van pensioendata automatiseren om handwerk en terugwerkende kracht-mutaties te voorkomen. En regie voeren op de data-waardeketen door de UPA-methodiek te ontwikkelen tot een Professionele Pensioenaangifte-keten met alleen die data die relevant is.
Stand van zaken: Deze use case wordt momenteel verder uitgewerkt en in Q1 van 2025 besproken in het Sectorbestuur Leven.
Scope 2025
Daarnaast hebben de platformleden vooruitgekeken en 5 nieuwe uses cases geselecteerd. Zodra de deelnemers van het Innovatieplatform 2025 bekend zijn, worden deze cases gestart. De verwachte start is medio februari.
- Verkenning frauderisico's in relatie tot AI
Aanrijdingen in het verkeer worden soms opzettelijk, en zelfs in georganiseerd verband, veroorzaakt om vervolgens te claimen bij verzekeraars. Om deze vorm van criminaliteit tegen te gaan, heeft Stichting Verzekeringsbureau Voertuigcriminaliteit (VbV) een innovatief analyse-instrument ontwikkeld. Het instrument is gepresenteerd aan schadeverzekeraars en het Platform Mobiliteit van het Verbond heeft goedkeuring verleend om het instrument in te zetten als dienst voor verzekeraars. Het Innovatieplatform denkt dat het analyse-instrument in combinatie met zero knowledge proof, een vorm van encryptie en statistiek, een nog sterkere casus oplevert.
- Cyberradar
Op dit moment is er geen centraal informatiepunt voor ondernemers over de status van cyberrisico’s en dreigingen. Het IP onderzoekt of het mogelijk is een cyberradar te ontwikkelen in de vorm van een dashboard of weercode-radar. Daarmee kunnen ondernemers in één oogopslag de huidige risico’s en dreiging zien. - MobielSchadeMelden.nl
De optimalisatie van www.mobielschademelden.nl, de webapplicatie waar mensen online autoschades kunnen melden. Uit de lessons learned van enkele leden blijkt dat daarmee het gebruik van dit platform enorm is toegenomen. Dat leidt tot efficiëntie, betere datakwaliteit én het sneller afhandelen van schadeclaims. Met deze use case kunnen de lessons learned worden toegepast bij alle aan het Innovatieplatform deelnemende verzekeraars. - Digitaal analfabetisme verzekeringen
Met Vivi, jouw persoonlijke verzekeringshulp, wordt kracht bijgezet aan de inspanningen van de verzekeringssector om er voor iedereen te zijn, ongeacht afkomst, opleidingsniveau of interesses. Vivi is een AI die op een persoonlijke manier informatie deelt over verzekeren. Het vertaalt en versimpelt complexe polisvoorwaarden en algemene verzekeringsinformatie. En vertelt met welke verzekeringen je de risico's die jij in jouw dagelijks leven ervaart kan afdekken. Vivi is één van de resultaten van het Jongeren Innovatie Programma 2023.
Waarom meedoen?
Als lid van het Innovatieplatform krijg je de kans om jouw innovatiekennis en –netwerk te vergroten. Je ontdekt nieuwe technologieën en leert samen met gelijkgestemde sectorgenoten meer over de kansen en mogelijkheden om als sector te innoveren. Wat kan je samen doen? En wat kan of moet je zelf doen? Meedoen betekent ook impact maken, want jij bepaalt mede de koers van de use cases.
"Het Innovatie Platform laat zien hoe we als sector onze krachten kunnen bundelen om niet alleen in te spelen op de uitdagingen van vandaag, maar ook de verzekeringswereld van morgen vorm te geven. Innovatie is geen keuze meer; het is een vereiste, en samen maken we de toekomst veiliger, weerbaarder en efficiënter voor iedereen." aldus Geeke Feiter, directeur Schade, Academy en Innovatie bij het Verbond.
Wees welkom en meld je uiterlijk 15 januari 2025 per e-mail aan bij Martijn Minkenberg, Innovation Lead bij het Verbond: m.minkenberg@verzekeraars.nl. Heb je vragen? Neem dan ook gerust contact met hem op.