Skip to Content

Ruim 52.000 woningbrandclaims bij verzekeraars in 2023

Op deze pagina is ook content beschikbaar exclusief voor leden Log in voor toegang of vraag account aan.

Het aantal ontvangen claims bij verzekeraars na een woningbrand is vorig jaar opnieuw gedaald. In 2023 waren er ruim 52.000 claims, in 2022 waren dit er ruim 54.000. Daarmee werd een neerwaartse trend die al sinds 2018 zichtbaar is, voortgezet. In 2021 daalde het aantal claims ten gevolge van brand van 65.171 naar 56.472. Dit blijkt uit de Risicomonitor Woningbranden van het Data Analytics Centre van het Verbond van Verzekeraars.

Meer branden met accu’s en batterijen
Stichting Salvage verleent namens de gezamenlijke brandverzekeraars eerste hulp aan alle gedupeerden bij schade door brand. Uit Salvage-cijfers blijkt dat 2% van de woningbranden vermoedelijk veroorzaakt wordt door de accu’s van elektrische fietsen/scooters/bromfietsen (versus 1% in 2022). Dit is een verdubbeling ten opzichte van het jaar ervoor. In totaal vormen accu’s en batterijen in bijna 5% van de gevallen de vermoedelijke oorzaak (3% in 2022). Naast elektrische vervoermiddelen gaat het dan om gereedschap, speelgoed, tablet/mobiel, en dergelijke.

Richard Weurding, algemeen directeur van het Verbond: “Jaarlijks brengen we de Risicomonitor Woningbranden uit om aandacht te vragen voor brand. Twee derde van de ernstige brandwondenongevallen gebeurt in en om de woning, dus aandacht voor preventie en bewustwording blijft nodig. Dit jaar vragen we specifiek aandacht voor veilig laden. Verstandig(er) omgaan met elektronica verkleint de kans dat er brand uitbreekt. De cijfers van Stichting Salvage laten zien dat er meer branden zijn met zowel accu’s als licht elektrische voertuigen. Met de stijging van het aantal elektrische fietsen en scooters stijgt ook het aantal branden dat wordt veroorzaakt door de bijbehorende accu’s. Het is belangrijk dat mensen zich bewuster worden van de risico’s. Dit kan veel fysiek en emotioneel leed en bijkomende schade voorkomen.”

Veilig laden
Ieder jaar zijn in oktober de Nationale Brandpreventieweken, waarin de brandweer extra aandacht vraagt voor brandveiligheid.  Ook verzekeraars doen hieraan mee. Het thema dit jaar is ‘veilig laden’, waarbij de hele maand oktober door alle veiligheidsregio’s aandacht wordt besteed aan het veilig opladen van e-bikes en e-scooters. De brandweer ziet een toename in brandincidenten door verkeerd opladen. Brandweer Nederland: “De Risicomonitor Woningbranden van het Verbond laat zien dat de meest voorkomende oorzaak van brand menselijk handelen is. We zien dat het aantal elektrische fietsen, steps, scooters etc. al jaren groeit. Dat betekent ook dat het risico op brand toeneemt. Vooral bij de accu. Daarom besteden we tijdens de brand preventieweken extra aandacht aan het veilig laden hiervan. Er is een speciale website met tips: https://iklaadaccuraat.nl//

Ook de Nederlandse Brandwonden Stichting ziet een groot risico ontstaan. Rob Baardse wil niet te positief zijn over de daling van het aantal woningbranden: “Het omgaan met de stijging van nieuwe brandoorzaken, zoals accu’s en batterijen vraagt ons om een totaal andere aanpak. Ik constateer bijvoorbeeld dat kennis ontbreekt over wat te doen bij een batterij- of accubrand. En onjuist handelen, zoals zelf blussen met water, leidt tot levensgevaarlijke situaties.”

De partners binnen de Brandpreventieweken zullen de komende tijd extra aandacht geven aan het voorkomen van accubranden en het bieden van kennis en handelingsperspectief over wat je doet bij een accubrand. Het Verbond geeft de volgende preventietips voor het veilig gebruik van accu’s en batterijen.


Was dit nuttig?