Het aangrijpende verhaal dat Patrick van de Sande (secretaris van de Stichting Arbeidsongevallen) vandaag tijdens het webinar Arbeidsveiligheid vertelt, blijft hangen. Zijn zwager werd meteen onwel en viel naar beneden. Zijn collega wilde hem redden en kwam bij die poging ook om het leven, omdat hij in dezelfde wolk van Argon stapte. De twee mannen waren zeer ervaren werknemers.
1.041 pagina’s onderzoek
Veel onderzoek volgt, in totaal komen er maar liefst 1.041 onderzoekpagina’s in het dossier. Het bedrijf had geen RI&E (risico-inventarisatie en evaluatie) en krijgt eerst een boete van 175.000 euro voor dood door schuld, die later wordt teruggeschroefd naar 75.000. Een schijntje voor een bedrijf met een omzet van één miljard, meent Van de Sande. Hij maakt, samen met zijn zus, gebruik van het spreekrecht in de rechtszaal en komt tot een opmerkelijk inzicht. Hij wil al dat gedoe in de rechtszaal niet. Hij wil dat het bedrijf werk maakt van veiligheid, echt werk. Het bedrijf zelf wil ook graag lering trekken uit het ongeval en krijgt vijf jaar de tijd om te laten zien dat het menens is. De nabestaanden houden toezicht op het proces en dit jaar wordt de samenwerking afgesloten.
Dag van de Veiligheid
Van de Sande benadrukt tijdens het webinar dat het bedrijf veel heeft geïnvesteerd in extra veiligheid. Het bedrijf hanteert nu het motto: het kost geen geld, maar levert geld op. Ook organiseert het bedrijf, op verzoek van de nabestaanden, een keer per jaar de Dag van de Veiligheid. Op die dag wordt er niet gewerkt, maar komen allerlei thema’s voorbij. Zo is er wel eens een reanimatiecursus georganiseerd, maar is er ook aandacht voor gezond eten. En de stoffen in de fabriek worden gemeten.
De actie van Van de Sande blijft niet onopgemerkt in ons land. “De Arbeidsinspectie start een pilot bij zestig bedrijven in Nederland. Kort samengevat kunnen die bedrijven kiezen voor de straf of de veiligheid verbeteren.” Van de Sande benadrukt dat de inspectie bedrijven min of meer wil dwingen om werk te maken van veiligheid. “Het gaat niet alleen om mijn zwager en zijn collega. Jaarlijks lopen 200.000 mensen letsel op hun werk op. Voor al die mensen zijn we in touw. Tegen werkgevers zou ik willen zeggen: maak van een RI&E geen papieren document waarop je vinkjes zet, maar neem de juiste maatregelen. De bal ligt bij jullie.”
Volgende week (21-25 juni) is het de Week van de RI&E. In onze volgende nieuwsbrief, die op 1 juli verschijnt, publiceren wij een interview met risicodeskundige Ben Kramer van Achmea. Krijg je onze nieuwsbrief nog niet in je mailbox? Meld je dan nu meteen aan.