Skip to Content

Waarom stond je daar?

AI ontwikkelt zich in een recordtempo. Dit biedt zowel kansen als uitdagingen. Tijdens de VNO-NCW bijeenkomst ‘How to strengthen Europe’s competitiveness’ deelde ik mijn visie op het gebruik van AI in Europa. Ik lichtte onder andere toe hoe wij bij NN Group AI inzetten om innovatie binnen onze organisatie te vergroten en besprak wat er nodig is om de innovatiecultuur in Europa te verbeteren.

Wat was je belangrijkste boodschap?

Een cultuur van innovatie vereist een gebalanceerde aanpak. Het vraagt om passende AI-regelgeving die innovatie niet belemmert maar wel de veiligheid en betrouwbaarheid waarborgt. Het is daarnaast belangrijk dat we als bedrijven en de overheid investeren in onderwijs en het omscholen van onze medewerkers. We moeten het nieuwe werken leren, niet het werk dat AI kan doen. Daarbij moeten we ons niet alleen focussen op de negatieve aspecten van AI, maar ook de potentie ervan benadrukken. Positieve aandacht voor AI-toepassingen helpt bij het creëren van een omgeving waarin innovatie kan groeien.

Hoe bereik je een cultuur van innovatie?

Als Europa zijn we sterk afhankelijk van Amerikaanse en Aziatische tech. Om de digitale slagkracht van Europa te versterken, moeten we meer samenwerken en gerichte investeringen doen. Alleen zo kunnen we Europa concurrerend houden. We hebben meer ruimte voor innovatie nodig. Ook om de vergrijzing op te vangen en te voorkomen dat talent en goede ideeën naar het buitenland vertrekt.

Wat vond je er zelf van?

Het gesprek tussen de Europese digitaal vooroplopende landen, het brede bedrijfsleven, wetenschappers, start-ups en kennisinstellingen is enorm belangrijk. Ik ben blij dat VNO-NCW hiervoor een podium bood. Niet alleen om met elkaar te bespreken voor welke uitdagingen we staan. Maar vooral ook om van gedachten te wisselen over wat concreet nodig is om de innovatiecultuur in Europa te verbeteren. Zeker met de huidige geopolitieke ontwikkelingen is het extra belangrijk om elkaar te vinden en naar elkaar te luisteren. Door actief deel te nemen aan dit soort discussies kunnen we gezamenlijk een innovatief en concurrerend klimaat bevorderen. Ik denk dat we hiermee een positieve bijdrage leveren aan de richting die onze beleidsbepalers inslaan.

Hoe nu verder?

Willen we een meer innovatief en competitief Europa? Dan moeten we blijven investeren en Europese samenwerking bevorderen. Hiervoor is passende efficiënte regelgeving nodig die een balans vindt tussen innovatie en tegelijkertijd voldoet aan veiligheid en ons ethisch kader van betrouwbare AI. Investeer in reskilling en upskilling om het talent dat we nodig hebben te behouden en aan te trekken. Bij NN hebben we bijvoorbeeld een data literacy programma om de datavaardigheden van onze medewerkers te verbeteren en hen voor te bereiden op een steeds digitaler wordende toekomst. Door samen te werken en te investeren kunnen we ervoor zorgen dat Europa een leidende rol blijft spelen in het digitale domein.