Skip to Content

Oproep Nederlandse financiële sector: sterke vertegenwoordiging in ECON-commissie hard nodig

Op deze pagina is ook content beschikbaar exclusief voor leden Log in voor toegang of vraag account aan.

De stemmen zijn geteld! De invulling van commissies in het Europees Parlement worden nu besproken. De financiële sector roept Nederlandse politieke partijen op om ook de komende periode te zorgen voor een sterke Nederlandse vertegenwoordiging in de Commissie voor Economische en Monetaire Zaken.

Nederlandse Europarlementariërs kunnen op die manier opnieuw een rol van betekenis spelen. Dat is goed voor een financieel gezond en concurrerend Nederland in Europa – en dus voor alle Nederlanders. Om hun oproep kracht bij te zetten, publiceerden de Nederlandse Vereniging van Banken, DUFAS, Nederlandse Vereniging van Participatiemaatschappijen, het Verbond van Verzekeraars en de Pensioenfederatie onderstaand ingezonden artikel in het Financieele Dagblad van 18 juni.

De stemmen van de Europese verkiezingen zijn geteld, en de 31 Nederlandse Europarlementariërs zijn bekend. Nu is het aan hen en hun fracties om te kiezen waar zij de komende vijf jaar hun aandacht op richten. Deze eerste maanden zullen ze hun weg moeten vinden in het politieke hart van Europa.

De Commissie voor Economische en Monetaire Zaken (ECON genoemd) speelt een cruciale rol voor Nederlandse consumenten, bedrijven, financiële sector én overheid, zeker nu klimaat, defensie en financiële hervormingen hoofdonderwerpen zijn. Nederlandse Europarlementariërs die zich de afgelopen jaren in de commissie lieten gelden, keren helaas niet terug, waaronder Paul Tang, Dorien Rookmaker, Caroline Nagtegaal, Michiel Hoogeveen en Esther de Lange.

De financiële sector roept daarom Nederlandse politieke partijen op om ook de komende periode te zorgen voor een sterke Nederlandse vertegenwoordiging in deze commissie. Zo kunnen Nederlandse Europarlementariërs opnieuw een rol van betekenis spelen, wat goed is voor een financieel gezond en concurrerend Nederland in Europa – en dus voor alle Nederlanders.

Sleutelrol
De ECON-commissie is verantwoordelijk voor vele financiële dossiers, waaronder de begrotingsregels binnen de Europese Unie – een onderwerp waar Nederland veel waarde aan hecht. Ook kijkt de commissie naar de digitale euro, de voltooiing van de bankenunie én naar een kapitaalmarktunie waarin bedrijven, financiers en investeerders elkaar zonder drempels en over grenzen heen kunnen vinden. Allen zaken die bijdragen aan versterking van de Europese concurrentiekracht. Het is ook goed dat diverse lijsttrekkers zich hebben uitgesproken vóór verdere stappen naar een kapitaalmarktunie.

Daarnaast speelt de commissie een sleutelrol in onderhandelingen met de Europese Commissie en de lidstaten, en is het een belangrijke stem bij benoemingen bij de Europese Centrale Bank en Europese toezichthouders. ECON is the place to be als je hier invloed op wilt uitoefenen.

Dat is ook waar Nederlandse Europarlementariërs zich de afgelopen jaren voor hebben ingezet. Het leidde tot resultaten in de vorm van nieuwe begrotingsregels voor eurolanden, een meer risicogerichte anti-witwascontrole, de introductie van instant payments in heel Europa (in Nederland al geruime tijd gebruikelijk) en de realisatie van het European Single Access Point. Met dat laatste is relevante publieke informatie voor financiële diensten, kapitaalmarkten en duurzaamheid via één portaal toegankelijk.

Betrokkenheid
De komende jaren staan in het teken van uitwerking van beleid voor de financiële sector dat Europa helpt de strategische doelen te verwezenlijken, op het gebied van klimaattransitie, defensie, concurrentiekracht en digitale transitie.
De impact daarvan strekt verder dan alleen de financiële sector, zoals het rapport van voormalig Italiaans premier Enrico Letta laat zien. Voor de klimaattransitie is naar schatting al €620 mrd per jaar aan investeringen nodig. Samen met de ontwikkeling van de Europese defensiesector, het weerbaar maken van de economie en de voortdurende digitalisering vereist dit een financiële sector die onze samenleving faciliteert.

Private investeringen zullen een belangrijke rol spelen, en dus is samenwerking én wisselwerking tussen overheden en de reële economie vereist – met financiële instellingen die dit stimuleren. Hoe dat vorm krijgt, is het echte politieke vakwerk. Hoe worden Europese doelstellingen verwezenlijkt, zodat burgers, bedrijven en overheden ook écht profiteren? Welke fundamentele keuzes worden daarbij gemaakt en welke concrete regels worden hiervoor gecreëerd?

Nederlandse Europarlementariërs moeten direct bij deze discussies betrokken zijn. Het is jammer dat de Nederlandse Europarlementariërs die zich de afgelopen jaren hebben ingezet in de ECON-commissie niet terugkeren. Daaruit volgt een belangrijke opdracht voor de nieuwe lichting: zorg ervoor dat de Nederlandse vertegenwoordiging in de ECON op orde is. Nederland leverde de afgelopen periode een positieve en betekenisvolle bijdrage aan de economische en monetaire integratie van de EU, de welvaart en stabiliteit in Europa en dus een sterk autonoom en open Europa. Voor een financieel gezonde toekomst van Nederland in Europa hoort daar goede vertegenwoordiging in de ECON bij.

Eelco Dubbeling is directeur van de Nederlandse Vereniging van Banken. Jeroen van Wijngaarden is algemeen directeur van DUFAS. Tjarda Molenaar is directeur van de Nederlandse Vereniging van Participatiemaatschappijen. Richard Weurding is algemeen directeur van het Verbond van Verzekeraars. Edith Maat is algemeen directeur van de Pensioenfederatie.


Was dit nuttig?