Skip to Content

Uit het onderzoek ‘Panden met een luchtje’ blijkt dat in Nederland zo'n 50.000 panden worden gebruikt voor criminele activiteiten zoals drugshandel, wapenopslag, illegale prostitutie of het huisvesten van malafide bedrijven. Naar schatting gaat het om 40.000 woonhuizen en 10.000 bedrijfspanden. Deze cijfers maken duidelijk dat bewustwording van de risico’s niet alleen geldt voor verhuurders van bedrijfspanden, maar juist ook voor particulieren die een woning willen verhuren.

Karsdorp: “In een tijd waarin investeren in beleggingspanden en het verhuren van woningen erg in trek is, is het belangrijk om aandacht te vragen voor de aanpak van criminele activiteiten. Het komt nog vaak voor dat verhuurders een beetje bleu zijn en zich niet voldoende bewust van de risico's.”

Risico's

Een pand verhuren aan malafide huurders brengt enerzijds het risico op schade met zich mee. Denk aan schade door onaangekondigde verbouwingen, lekkage of brand door kortsluiting. Maar dat niet alleen. Als blijkt dat in een woning of bedrijfspand illegale praktijken plaatsvinden, kunnen eigenaren onbedoeld in aanraking komen met criminaliteit en geconfronteerd worden met strafrechtelijke vervolging en sancties van de gemeente, energiemaatschappij, hypotheekverstrekker en/of verzekeraar.

Screening belangrijkste fase

Omdat verhuurders maar één keer nee kunnen zeggen tegen een geïnteresseerde huurder, is screening vooraf de belangrijkste fase in het verhuurproces. De brochure Veilig uw pand verhuren bevat daarom veel informatie en tips over hoe verhuurders de screening kunnen doen. Bijvoorbeeld over welke financiële documenten je van een huurder op kan vragen of welke bepalingen je op moet nemen in het huurcontract.

Rol verzekeraar

Acceptanten van particuliere en zakelijke opstalverzekeringen kunnen volgens Karsdorp een belangrijke bijdrage leveren in de strijd tegen ondermijnende criminaliteit in huurpanden. Zij hebben immers het contact met klanten die een woning of pand willen verzekeren en verhuren. “Als zij de brochure bij die mensen onder de aandacht kunnen brengen, zorgen we er samen voor dat zoveel mogelijk verhuurders veilig verhuren en het risico op schade vermindert.”

Over RIEC – Versterkingspijler Motus

De RIEC-Versterkingspijler Motus pakt vastgoedcriminaliteit in de regio Rotterdam aan en zet zich onder andere in voor het verstoren van criminele samenwerkingen en een weerbare samenleving. Ook werkt Motus samen met publieke en private partijen richting een eerlijke en veilige vastgoedbranche. Heb je vragen over de aanpak van criminele aanpak in huurpanden? Neem dan contact op via motus.rt@politie.nl.

Nietinmijnpand.nl
Naast de brochure is ook meer informatie te vinden op nietinmijnpand.nl. Op deze website worden vragen beantwoord als Hoe herken je een illegale huurder of criminele verhuurbemiddelaar? en zijn diverse video’s te vinden.