Het rapport van de EVW doet geen recht aan de inspanningen van verzekeraars wat betreft engagement op het gebied van mensenrechten, maar ook op andere dossiers, zoals klimaatverandering. Verzekeraars voeren met veel van de in het onderzoek genoemde bedrijven engagement, maar dit betreft ook andere casussen als in het EVW-onderzoek genoemd. Dergelijke trajecten vergen een lange adem.
Samenwerking via IMVO-convenant
Gezamenlijk trekt de sector op via het IMVO-convenant. Hierbij wordt samengewerkt met NGO’s en overheid. Een van de uitkomsten van de samenwerking is het gezamenlijk opgestelde raamwerken over thematisch beleggingsbeleid, waar mensenrechten een prominente rol in spelen. Informatiedeling en het van elkaar leren is een belangrijk onderdeel van het convenant en gericht op het continue verbeteren van het beleggingsbeleid. Op dit punt ziet het Verbond ruimte voor verbetering.
Gesprek over onderzoeksmethode
Het Verbond en individuele verzekeraars zijn in gesprek met de EVW om samen te kijken naar verbeteringen van de onderzoeksopzet. Top op heden heeft dat nog geen concrete verbeteringen opgeleverd. Zo hebben de bedragen die de onderzoekers noemen niet in alle gevallen betrekking op de Nederlandse activiteiten van de bij het onderzoek betrokken verzekeraars, terwijl de EVW zich met haar publicaties wel richt op de Nederlandse consument. De EVW communiceert bij sommige verzekeraars alleen over de Nederlandse tak en bij sommige verzekeraars gaat het om het internationale bedrijf in het buitenland. Het Verbond moedigt de EVW aan om te kijken naar de Nederlandse activiteiten voor een eerlijk en evenwichtig beeld.
Over de Eerlijke Verzekeringswijzer
De Eerlijke Verzekeringswijzer beoordeelt periodiek het beleggingsbeleid van de negen grootste verzekeringsgroepen in Nederland. Het gaat in dit onderzoek om Achmea, Aegon, Allianz, ASR, Menzis, NN Group, VGZ, Athora NL en CZ.