Skip to Content

Adjunct-directeur Axel de Boer van de Onderlinge ’s-Gravenhage legt uit waarom een verzekeraar zich druk maakt over senioren op de woningmarkt. “Het aantal senioren verdubbelt de komende jaren, terwijl het aantal mantelzorgers halveert. Wat betekent dat voor de zorg? Voor ons pensioen? Of voor de woningmarkt? De vergrijzing levert een groot maatschappelijk vraagstuk op waar wij graag ons steentje aan willen bijdragen.”

"Het aantal senioren verdubbelt, terwijl het aantal mantelzorgers halveert. Wat betekent dat?"

Grote groep kwetsbare mensen

Volgens De Boer is het een “organisch proces” geweest bij de onderlinge. “Een paar jaar geleden hebben wij onze positionering aangepast en besloten dat we vooral mensen in de tweede levensfase willen ondersteunen.”
Die grote, specifieke en ook nog eens groeiende groep van 50-plussers staat voor veel belangrijke keuzes in hun leven, meent hij. De kinderen gaan de deur uit en er komt een nieuwe levensfase aan: het pensioen. “Misschien wil je eerder stoppen met werken? Of wil je juist wat langer doorgaan, maar liefst in een ander tempo? Uiteraard ligt dat ook aan de financiële middelen die je ter beschikking hebt. Sparen voor later en daarna een uitkering? Daarvoor hebben wij het afgelopen jaar een nieuwe lijfrente en direct ingaande lijfrente op de markt gebracht. Als je huis is afbetaald, kun je dat verkopen en vervolgens zelf gaan huren? Of je wilt langer thuis blijven wonen, maar moet daarvoor wel het nodige verbouwen. Wij hebben een hypotheek ontwikkeld waarmee je liquiditeit uit de woning kunt halen. Vorig jaar maart zijn we met die ZilverHuis Hypotheek live gegaan en net op het moment dat wij een internetplatform introduceerden, zodat mensen alles zoveel mogelijk op één plek kunnen regelen, diende Woonz zich aan.”

Platform Woonz

Eén en één bleek ook dit keer twee en de Onderlinge ’s-Gravenhage is sinds mei 2021 de trotse eigenaar van Woonz. Het platform biedt, in de woorden van De Boer, “één plek met relevante informatie” waarmee je de regie op je leven houdt. “Woonz is complementair aan wat we zelf al in huis hadden. Op die manier bieden we alles rond langer thuiswonen of toch doorverhuizen naar een nieuwe woning aan, met of zonder zorg. Ik maak nu aan den lijve zelf mee hoe fijn het is als je de juiste weg weet te vinden. Mijn schoonmoeder is 85 jaar en woont in Limburg, terwijl mijn vrouw en ik in Den Haag wonen. Dat is best schakelen als er ‘even’ thuishulp moet worden geregeld.”

Een reis

Het is de weg naar en de weg vanaf het pensioen waar de Onderlinge ’s-Gravenhage zich nu met Woonz op richt, maar De Boer wil meer. “Ik noem het sinds kort een reis die we doormaken. En mijn vrouw en ik zijn niet de enigen. Woonz heeft 650.000 bezoekers per jaar, een trouwe klantenkring die we graag verder willen uitbreiden. Daarom zijn we in september vertegenwoordigd op de 50+-beurs en brengen we iedere zaterdag een nieuwsbrief uit met inspirerende informatie. Bijvoorbeeld over mensen die net zijn verhuisd, maar ook over de Wet langdurige zorg. Er zijn in Nederland een paar honderdduizend gepensioneerden die een eigen woning bezitten en geen riant pensioen hebben. Dat is de doelgroep waarbij onze ZilverHuis Hypotheek goed van pas komt en waarmee onder andere aanpassingen om langer thuis te wonen kunnen worden gefinancierd. De rente staat levenslang vast en daarnaast hanteren we een restschuldgarantie. Nabestaanden hoeven met andere woorden niet bij te passen als het huis wordt verkocht. Wij vinden dat dat past bij de onderlinge gedachte en bij onze kernwaarden (samen, zeker en betrokken).”

"Er zijn in Nederland een paar honderdduizend gepensioneerden die een eigen woning hebben en geen riant pensioen"

Ga in gesprek!

Zijn slotboodschap is helder: zoveel mensen, zoveel wensen. Juist daarom is het wijs om op tijd het gesprek met elkaar aan te gaan. De Boer: “Het is niet altijd makkelijk om een gesprek aan te gaan over later, maar het is wel nodig. Ik noem het altijd whishing, wanting, doing. Veel mensen willen graag eerder met pensioen, maar realiseren zich niet dat ze daar ook wat voor moeten doen. Hetzelfde geldt voor het gesprek met ouders. Niet makkelijk en vaak wordt er te lang gewacht. Daarom hebben wij een boekje gemaakt hoe je als kind in gesprek met je ouders kunt gaan. Het heet Familiegesprek en ziet eruit als een praatplaat. De kreet die op dat boekje staat afgedrukt, vind ik veelzeggend: drempels zitten niet in je huis, maar in je hoofd!”