Skip to Content

NL goed vertegenwoordigd in Europese ECON-commissie

Op deze pagina is ook content beschikbaar exclusief voor leden Log in voor toegang of vraag account aan.

De 'première van het Europese Parlement' vond vorige week plaats. Dit is zeer belangrijk, omdat er besloten is welke Europarlementariërs er in welke commissies komen (bijvoorbeeld op transport, buitenlandse zaken, milieu, consumentenzaken, financiële markten, belastingen). Tot ons genoegen is Nederland goed vertegenwoordigd in de ECON-commissie, die verantwoordelijk is voor belangrijke financiële dossiers.

In de afgelopen periode riep de Nederlandse financiële sector – waaronder het Verbond – de Nederlandse politieke partijen actief op om te zorgen voor een sterke Nederlandse vertegenwoordiging in de Commissie voor Economische en Monetaire Zaken (ECON). We zijn blij dat Nederland goed vertegenwoordigd is. Zes Nederlandse parlementariërs van verschillende fracties maken deel uit van de ECON-commissie. Een mooi evenwichtig resultaat en belangrijk in het kader van de toekomstige constructieve dialoog tussen de financiële sector en Europarlementariërs.

Belangrijke sleutelposities

De centrale vraag was welke Europarlementariërs op sleutelposities zouden worden benoemd. Een en ander is ondertussen duidelijk geworden. Zo is de Franse Aurore Lalucq van de sociaaldemocratische fractie in het Europees Parlement de nieuwe voorzitter van de ECON-commissie.

Overigens veranderen niet alleen in het parlement de zaken. Vanaf september zal er, naast de verdeling van de portefeuilles van de Europese commissarissen, een verschuiving plaatsvinden in de verantwoordelijkheden binnen het directoraat-generaal (DG) Financiële stabiliteit, financiële diensten en kapitaalmarkten (FISMA). Dit DG valt onder verantwoordelijkheid van de eurocommissaris voor Financiële stabiliteit, financiële diensten en kapitaalmarktunie. 

De veranderingen omvatten vooralsnog een nieuwe directeur voor Banking, Insurance, and Financial Crime, de Italiaan Ugo Bassi, en een nieuw hoofd van de verzekeringseenheid, de Duitser Tilman Lueder. 

Wat betreft het voorzitterschap verandert er echter niets. De Duitse Ursula Von der Leyen blijft ook de komende vijf jaar voorzitter van de Europese Commissie. In het Parlement kreeg de christendemocraat 401 van de 720 stemmen. Ruim voldoende voor een nieuw mandaat.

Prioriteiten van de Commissie

In de door Von der Leyen gepresenteerde plannen voor de komende vijf jaar zijn de belangrijkste thema’s het concurrentievermogen van de Europese economie, het ambitieuze klimaatbeleid van de Unie (Green Deal) voortzetten en de defensieplannen ter veiligheid van de EU.

Om het concurrentievermogen te verbeteren, wordt ook ingezet op het verminderen van de administratieve verplichtingen voor bedrijven. Daarnaast wil de Commissie zich richten op het binnenhalen van investeringen om de Green Deal te kunnen financieren en uit te voeren. Ook oppert ze om een Europese defensie-unie op te richten. Op sociaal vlak is er aandacht voor de woningcrisis in Europa. 

Wat gaat er nu gebeuren?

De verdeling van commissies in het parlement is kortom voltooid. Von der Leyen blijft voor een tweede termijn. En nu? Von der Leyen gaat een team van Commissarissen voordragen en het parlement zal vervolgens de kandidaat-commissarissen onderwerpen aan een hoorzitting, om zo de bekwaamheid en deskundigheid van de commissarissen te kunnen beoordelen. Dit vindt naar verwachting in oktober plaats. Een nieuw werkprogramma van de Commissie, waarin concrete wetsvoorstellen zijn opgenomen, wordt verwacht in januari volgend jaar.

Belangrijke mijlpaal Europees Parlement

Een cruciaal moment in Europa is een feit: De politieke fracties van het Europees Parlement zijn vastgesteld. De nieuwe Europarlementariërs zijn officieel benoemd en hebben commissies toegewezen gekregen op basis van hun interesses. 

 

 


Was dit nuttig?